Amerika

Amerika Birleşik Devletleri, batı yarım kürede Kuzey Amerika, Güney Amerika, Orta Amerika ve bu bölgelere bağlı adalardan oluşan kıtalar topluluğu bir ülkedir. Nüfusu 300 milyon üzerinde kabul edilmektedir. Eyaletlerle yönetilen ülkede toplamda 50 eyalet ve 1 federal bölge bulunmaktadır.

Özgürlükler Ülkesi adı bilinen Amerika farklı sebeplerden dolayı dünya vatandaşları tarafından oldukça fazla ziyaret edilmektedir. Amerika Üniversiteleri dünyada en fazla tercih edilen eğitim kurumları arasında yer almaktadır. Amerika aynı zamanda uluslararası iş ve bilim insanları tarafından en çok ziyaret edilen ülkelerden biridir. Amerika Dil Okulları eğitimi ve Kültürel Değişim Programı ile ülke nüfusu her geçen gün daha da artmaktadır.

 

Amerika Hakkında en önemli şeyler arasında eğitim sistemi yer almaktadır. Amerika sınırları içerisinde yaklaşık 15 bini Türk, toplam 650 bin yabancı uyruklu öğrenci bulunmaktadır. Dünyanın her yerinden öğrenciler çeşitli seviyelerde ve branşlarda eğitim görme amacı ile Amerika seyahati gerçekleştirmektedir.

Amerika Üniversitelerinde eğitim alabilmek için Türkiye’deki bir yükseköğretim kurumunu kazanma şartı bulunmamaktadır. Herhangi bir lise diploması ile Amerika Üniversiteleri kaydı yapılabilmektedir. Amerika Üniversite eğitim sistemi ile öğrenciler ileride yapmak istedikleri mesleğe yönelik eğitim alabilmektedir. Üniversite bölümü lise eğitiminin hangi bölümde tamamlandığına bakılmaksızın tercih edilebilmektedir.

Amerika sınırları içerisindeki üniversite eğitimin toplam maliyeti Türkiye’deki özel üniversitelerin eğitim maliyeti ile neredeyse eşdeğer sayılmaktadır. ABD sınırları içerisinde lisans veya yüksek lisans mezunu olan yabancı uyruklu öğrencilere 1 yıl süreli çalışma ve oturum izni (ikamet izni) verilmektedir. Bu sayede öğrenciler Amerika’da bulunan iş olanaklarını değerlendirebilme fırsatına sahip olabilmektedir.

Amerika Vizesi

Amerika’da gelmek isteyen yabancı uyruklu vatandaşların ABD vizesi alması zorunludur. Vizesiz seyahat koşullarını taşıyan kişiler, ABD’ye vizesiz olarak giriş yapabilme hakkına sahiptir. Vize görüşmelerini içeren randevular Amerika Ankara Büyükelçiliği ve Amerika İstanbul Başkonsolosluğu Konsolosluk Bölümlerinde gerçekleşmektedir.

Eğer Amerika’ya turistik ve ticaret amaçlı gelinecekse alınması gereken vize tipi B1/B2’dir. Bu vize türleri göçmen olmayan vize kategorileri arasındadır. Bu vize türlerinin onaylanması halinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına 10 süreli girişi (multiple) vize verilmektedir.

ABD Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Amerika’ya seyahat etmek için Amerika Vize başvurusu yapacak olan kişiler ülkenin resmi sitesinden online başvuru formunu doldurmalı ve fotoğrafını yüklemelidir. Randevu online form doldurulduktan sonra alınmaktadır.

Yapılacak olan başvuru dosyasında seyahat amacını belirten belgelerin dışında, düzenli gelir dokümanı, Türkiye’de olan mal varlıklarının tapuları, kira kontratı, uçak gidiş- dönüş biletleri yer almalıdır.

Vize başvuru sürecinde bu belgelerin teslim edilmesinin dışında yapılan mülakatta sorulan sorulara net ve tatmin edici cevaplar verilmesi istenmektedir. Eğer başvuru süreci sonunda ret cevabı gelirse başvuru yapan kişiye ret mektubu pasaportu da gönderilmektedir.

Amerika vizesi olumlu sonuçlanan kişiye ise onay mektubu ev ya da iş adresine en yakın PTT merkezine 3 gün içinde iletilmektedir.

Onaylanan vizelerde pasaport iade edilmez.

Amerika vize randevusunda ve gümrük sırasında kişiden parmak izi alınmaktadır. Kişinin Türkiye’de verdiği parmak izi ile Amerika’ya girerken verdiği parmak izi uyuşmak zorundadır. Burada amaç sahte pasaportla giriş yapmak isteyenleri önlemektir.

Amerika Vize Türleri Nelerdir?

(A, G, NATO) Diplomatik ve Resmi Vizeler
(B) Amerika Turist vizesi ve Amerika İş, Turizm, Tıbbi Tedavi
(C) ABD’den Transit Geçiş
(D) Mürettebat Vizesi
(E1/E2) Tüccar / Yatırımcı Vizesi
(F/M) Akademik Eğitim veya Dil Öğrencisi / Mesleki veya Akademik Olmayan Eğitim Vizeleri
(J) Değişim Programı
(H, L, O, P, Q, R) Geçici İşçi /Çalışma veya Staj Vizesi
(I)Basın Mensubu ve Gazeteciler olarak sıralanmaktadır. Amerika Turistik vize başvurusu için doldurulan DS- 160 formu randevu tarihinde en az 3 gün önce doldurulmak zorundadır. Başvuru sırasında doldurulacak olan fotoğraf 5×5 cm boyutunda olmak zorunadır.

İngilizce olan başvuru formunda 50 soru bulunmaktadır. Tüm vize kategorilerinde doldurulan form eksiksiz ve doğru olmak zorundadır.

Amerika Vizesi Başvurusu

Vize süresi dolan veya yeni başvuru yapmak isteyen, 14 yaşın altında ve 80 yaşın üstünde olanlar dışında herkes Amerika Konsolosluğundaki vize mülakatına girmek zorundadır. Ankara ve İstanbul Amerika Konsolosluğundan randevu alacak olan kişiler;
•    Hesap oluşturmaları (pasaport numarası, doğum tarihi ve uyruğu girilmelidir.)
•    DS-160 formunu tamamlamaları,
•    Kişi hesap oluşturduktan sonra seyahat amacına göre bir vize türü seçmelidir.
•    Randevu tarihi ve saatini seçmelidir.

ABD Vizesi Başvuru Formu Nasıl Doldurulur (DS-160)?

Göçmen olmayan vize kategorisi olan Amerika vizesine başvuru yapmak için online olarak resmi siteden DS-160 formu doldurulmalıdır. Eksiksiz ve gerçek bilgilerle doldurulan forma kişi e-imzasını eklemek zorundadır. Daha sonra kişi mülakat için randevu almak zorundadır.  Amerika vize başvurusu seyahatten en az 8 hafta önce yapılmalıdır. Ankara ve İstanbul Konsolosluğundan alınan randevuya istenen tüm evraklar ile birlikte gelinmektedir.

Amerika Vizesi Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

  • Başvuru sahibinin vizesi basıldıktan sonra ona eşlik edecek olan eş ve çocuklarına vize basılmaktadır. Örneğin: F1, J1, L1 ve h3B vize tiplerine başvuran kişilerin vizeleri basılmadan eş ve çocuklarına F2, J2, L2 ve H4 vizeleri basılmamaktadır.
  •  1 Kasım 2021 tarihinden itibaren gözlükle çekilen fotoğraflar kabul edilmemektedir. Randevuya giderken 10 yıldan eski olmayan pasaport, 2 adet fotoğraf ve DS- 160 barkodlu onay sayfası çıktı götürülmek zorundadır.
  • 80 yaş üzeri olan vatandaşlara istenilen evrak dışında ek evrak talebi yapılmamaktadır.
  • 14 yaşında altındaki başvurularda ise nüfus cüzdanı fotokopisi, her iki ebeveynin de geçerli A.B.D vizesinin fotokopisi, her iki ebeveynin geçerli pasaportlarının biyografik sayfalarının fotokopisi ve istenilen ek evraklar hazır olmak zorundadır.

Amerika Öğrenci Vizesi (F1/F2) Başvurusu Nasıl yapılır?

Amerika Öğrenci Vizesi (F1/F2), Amerika’da geçerli bir eğitim programına katılmak içindir. Amerika’daki üniversiteden kabul olan öğrenci Amerika vizesinde I-20’de açıklanan kayıt tarihinden en az 20 gün önce başvuru yapabilir. Tüm vizelerde olduğu gibi bu vizede de başvuru sahibini tanımak için hazırlanan DS-160 formu doldurulmalıdır. Forma ID numarası da eklenmelidir. Ayrıca öğrenci vizesi için üniversite tarafından hazırlanan SEVIS kaynaklı I-20 formu da doldurulmalıdır. I-20 formunda öğrencinin üniversite bilgiler, yıllık ortalama masrafları, kimlik bilgileri ve SEVIS bilgileri yer almaktadır. Öğrenci konsolosluğu gitmeden en geç 3 gün önce SEVİS (I-901) bedelini ödemek zorundadır, makbuz konsolosluğa sunulacaktır. Konsolosluk Sevis Identification Numberın yazılması isteyecektir.  Amerika’ya girişte bu belgenin orijinali pasaportla birlikte istenmektedir.

F1 vize görüşmesinde transcript, akademik not döküm belgesi istenmektedir. Ayrıca tüm öğrencilik dönemindeki masrafların karşılanacağı konsolosluğu kanıtlanmalıdır. Aile ve sponsor olan kişi gelir döküm belgesini öğrencinin dosyasına eklemek zorundadır.

Amerika’da birçok üniversite öğrencinin ne kadar bütçe ayırması gerektiğini öğrenciye bildirmektedir. Vize mülakatına gelen öğrenci nüfus kayıt örneğini yanına bulundurmak zorundadır. Öğrenci kabul aldığı Amerika’daki üniversiteden ABD Göçmenlik ve Vatandaşlık Bürosundan (USCIS) onaylı kabul belgesi formunu Amerika Konsolosluğuna sunmak zorundadır. Konsolosluk öğrenci vizelerine öncelik tanımaktadır, eğer eğitimin başlamasına az bir süre kalmışsa konsolos görevlisi ile bu durumu paylaşabilirler. Ayrıca başvuruyu seyahatten 3 ay önce de yapabilirler. Bu ek evrak taleplerinde, vize işlem süresinde uzamalarda veya herhangi bir gecikme durumunda başvuru sahibi zaman kazanmaktadır.

Amerika Konsolosluğu randevu sırasında F1 Amerika öğrenci vizesine başvuran kişi, okul bilgilerini, eğitim planını ve neden Amerika’yı tercih ettiğini anlatmak zorundadır. Ayrıca Amerika’da konaklayacağı yeri de belirtmelidir.

Eğer ebeveyn halen çalışıyorsa, çalıştığı şirket tarafından hazırlanan gelir dökümü ve ne kadar süredir o şirkette çalıştığını gösteren belge konsolosluğa sunulmak zorundadır. Ayrıca öğrenci eğitimi sona erdikten sonra Türkiye’ye geri döneceğini belgelerle desteklemek zorundadır. Başvuran kişi I-20 ya da DS-2021 dahil talep edilen tüm formları ve SEVIS ödemesinin dekontunu konsolosluğa sunmalıdır. Vize görevlisinin ek evrak talep etme hakkı vardır. Öğrenciler gerekli hazırlıkları yapabilsin diye eğitimden 1 ay önce

Amerika’ya giriş yapabilirler. Eğer eğitim başlamasına 1 aydan fazla zaman varsa ve öğrenci ülkeye giriş yapmak istiyorsa ziyaretçi vizesi olmak zorundadır. İleriye dönük öğrenci vizesi alacak olan kişi Amerika Göçmenlik görevlisine öğrenim görme amacıyla

Amerika’ya seyahat ettiğini açıklamalıdır. Amerika’da eğitime devam eden öğrenciler SEVIS kayıtları devam ettikçe vizelerini yenileme hakkına sahiptir. Eğer öğrenci Amerika’da üniversite değiştirirse, yeni okuldan I-20 ile F1- F2 öğrenci vizesine başvurmalıdır.

Vize başvurusu reddedilen öğrenci itiraz etme hakkına sahiptir. İlk başvuru da ek belgelerin sunulması gereklidir. Reddedilen kişi itiraz hakkını güçlendirmek için Amerika’daki üniversitenin Amerika Konsolosluğuna ve büyükelçiliğine ret kararının incelenmesini talep edebilir. Amerika’dan gönderilen belge, Amerika Konsolosluğu görevinde bulunan Göçmen Olmayan Vize Müdürü’ne yazılmalıdır.

ABD F1/F2 Öğrenci Vizesi Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

  • Pasaportta, I-20 ve DS-2021 formlarındaki isimler aynı olmalıdır.
  • Açıklanan eğitim tarihinden en erken 120 gün önce vize başvurusu yapılmalıdır.
  • F1 vizesi alacak olan kişi evliyse, 21 yaşından küçük çocukları için başvuruda bulunabilir.
  • 14 yaşın üstündeki öğrenciler mülakat ve parmak izi işleminden geçmek zorundadır.

F1, F2 Amerika Öğrenci Vizesi İçin Hazırlanması Gereken Belgeler Nedir?

Amerika F1, F2 Vizesi için Konsolosluk tarafından gerekli belgelerin temin edilmesi gerekmektedir. Gerekli olan evrakların neler olduğu, dikkat edilmesi gerekenler ve başvuru sonucunda ret cevabı almamak adına Çilek Vize’nin deneyimli ekibinden destek almanız faydalı olacaktır. Bunun için www.cilekvize.com internet sitesinden veya 0 850 888 70 71 telefon numarasından iletişime geçebilirsiniz.

Amerika Ticari Vize (B1) Başvurusu Nasıl Yapılır?

Amerika’ya ticari faaliyet için gidecek olan kişiler göçmen olmayan vize kategorisinde olan Ticari Vize (B1) başvurusu yapmak zorundadır. Türkiye’de çalıştığı kurum aracılığı ile Amerika’ya gitmek isteyenler için iş sahipleri veya şirkete bağlı olarak çalışanlar başvuru yapmaktadır. Seyahat sebepleri, iş faaliyeti, proje, kongre, seminer, konferans olabilir. B1 vizesinde mesleki durumu ve seyahat amacına göre evraklar değişiklik göstermektedir.  Amerika’daki iş faaliyeti ile ilgili herhangi bir davetiye var ise bu başvuru dosyasına eklenmelidir.

Şirket sahibinin sunacağı dilekçede ABD’ye seyahat edecek olan kişinin izin tarihleri, masraflarının karşılanacağı, Türkiye’deki işine devam edeceği belirtilmelidir. Dilekçe Amerika Konsolosluğuna hitap etmelidir.

Amerika Ticari Vize Başvuru Formu (DS-160) Nasıl Doldurulmalıdır?

Amerika Konsolosluğu sitesinde yer alan DS-160 vize başvuru formu randevu tarihinden en az 3 gün önce mutlaka doldurulmalıdır. Ayrıca randevu esnasında formun barkodlu onaylanmış çıktısı da bulundurulmalıdır. Form doldurulurken her işlem için 20 dakika verilmiştir. Süre geçtiği zaman oturum kapanmaktadır. Burada önemli olan eğer seyahat grup olarak gerçekleştirilecekse “grup işlemleri” bölümünden işlem yapılmalıdır.

Amerika Ticari Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Amerika Ticari Vizesi için Konsolosluk tarafından gerekli belgelerin temin edilmesi gerekmektedir. Gerekli olan evrakların neler olduğu, dikkat edilmesi gerekenler ve başvuru sonucunda ret cevabı almamak adına Çilek Vize’nin deneyimli ekibinden destek almanız faydalı olacaktır. Bunun için www.cilekvize.com internet sitesinden veya 0 850 888 70 71 telefon numarasından iletişime geçebilirsiniz

Amerika Ticari Vize Başvurusu Sonuçlanma Süresi

Amerika Konsolosluğu veya Amerika Büyükelçiliği tarafından karar verilen Amerika Ticari Vizesinin sonuçlanması yasal olarak 5 iş günüdür. Bu süre yoğunluğa veya resmi tatillere göre değişiklik göstermektedir. Kimsenin mağdur olmaması içinde seyahat tarihinden en az 3 ay öncesine kadar başvuru yapma hakkı tanınmıştır.

Amerika Ticari Vize Başvurusu için Görev Bölgesi

Amerika Ticari Vizesi almak isteyenler Türkiye’nin neresinde olursa olsun Ankara Büyükelçiliği veya İstanbul Başkonsolosluğundan başvuru işlemi yapabilir. Ve alınan randevu bölgesinde mülakat ve randevuya katılmak zorundadır.

Amerika Ticari Vize Reddi

Amerika Ticari Vize sonuçları her zaman olumlu gelmemektedir. Eğer eksik belge sunumu varsa veya mülakat sırasında tutarlı cevaplar verilmiyorsa vize başvurusu olumsuz sonuçlanır. Vize reddinde resmi kurum, başvuru sahibine durumu sözlü ve yazılı olarak bildirmektedir. Vize başvuru ücreti de iade edilmez. Vize reddinden sonra yeni bir dosya ile tekrardan başvuru yapılabilir, yeni başvuruda da gerekli vize ücreti ödenmektedir.

Amerika Ticari Vizesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1. Amerika Ticari Vize Başvurusu için Davetiye Zorunlu mudur?
Amerika’ya ticari amaç ile gidecek olan kişiler dosyasında mutlaka davet yazısı yer almalıdır. Davet yazısı olmayanlar vize başvurusu yapamaz. Davetinin içeriğinde; katılınacak olan ticari faaliyet detayları, kişinin pasaport ve kişiler bilgileri, hangi şirket üzerinden ve neden katılım sağladığı yer almalıdır. Davet yazısı, Amerika’daki şirketin antetli kağıdında imza kaşeli şekilde yer almalıdır.

2. Amerika Ticari Vize İşlemleri için Ne Kadar Süre Öncesinden Başvuru Yapılmasına İzin Verilir?
Amerika Ticari Vizesi için yoğunluk ve resmi tatiller göz önünde bulundurularak seyahatten en az 3 ay öncesine kadar başvuru hakkı tanınmıştır.

3. Ticari Amerika Vizesi ile Amerika’da Ne Kadar Kalınabilir?
Amerika Ticari Vizesi alacak olan kişiler tek seferde 180 gün Amerika’da kalma hakkında sahiptir.

4. Ticari Amerika Vizesi için Hangi Şehirlerden Başvuru Yapılır?
Amerika Ticari vizesine, bölge ayrımı gözetmeksizin İstanbul Amerika Başkonsolosluğunda ya da Ankara Amerika Büyükelçiliğinden başvuru yapılmaktadır.

5. Amerika Ticari Vize Başvurusu için Sonuçlanma Süresi Nedir?
Amerika Ticari Vizesi büyükelçilik ve konsolosluk kararına bağlı olarak yasal olarak 5 iş günü içinde sonuçlanmaktadır. Resmi tatil ve yoğunluğa göre bu süre bazen uzamaktadır.

6. Amerika Ticari Vizesi Acil Başvuru Var mıdır?
Acil randevu talebi olan kişiler ilk olarak sistem üzerinden randevu kaydını oluşturmaktadır. Daha sonra sistem üzerinden neden seyahatin acil olduğunu ve erken tarihi randevu talebini açıklamak zorundadır. Yapılan açıklama değerlendirildikten sonra sonuç bilgisi başvuru sahibine aktarılır.

7. Amerika Ticari Vize için Banka Hesabında Ne Kadar Bakiye Olmalıdır?
Amerika Ticari vize almak isteyenler banka hesap dökümünü belirtmek zorundadır. Maaş veya şirket hesabı belgelenebilir. Kişi konaklamasını, yaşam ve kişisel masraflarını tutarlı bir belgeleyerek yeterli bakiyesi olduğunu belgelemelidir.

8. Pasaport Süresi Dolmuş Ancak Geçerli Amerika Ticari Vizesi Olan Kişiler Ne Yapmalıdır?
Pasaport süresi bitmiş olsa dahi kişinin Amerika’ya seyahat etme hakkı vardır. Ancak yeni pasaport yenilenirken eski pasaportunda kaybedilmemesi gerekir. Seyahatlerde eski ve yeni pasaportlar uyumlu olacak şekilde ülke girişlerinde ikisi birden sunulmalıdır.

9. Amerika Ticari Vize Başvurusu Reddi Halinde Ücret İadesi Yapılır mı?
Amerika Ticari Vize başvurusunda yatırılan harç bedeli, vize reddinde geri iade edilmemektedir.

Turistik Amerika Vize (B1/B2) Başvuru Prosedürleri

Amerika’ya gitmeyen isteyen Umuma Mahsus, Hususi, Hizmet ve Diplomatik Pasaport hamili T.C vatandaşları Amerika vizesi almalıdır. Amerika Birleşik Devleti’ne seyahat etmek için vize almak isteyen kişiler bazı prosedürleri tamamlaması gerekmektedir. Amerika ziyaretçi vizesinin kategorileri vardır. Bu kategoriler B1 Vizesi (mesleki toplantılar, seminer, konferans ve iş seyahati) ve B2 Vizesi (Aile ziyareti, tıbbi tedavi, turistik ve kültürel amaçlı tatil seyahati) olmak üzere 2’ye ayrılmıştır. B1 ve B2 vizeleri Ticari veya Ziyaret amaçlı ziyaretçi vizesi olarak kategorilere ayrılmıştır.

Göçmen olmayan vize kategorisinde olan Turistik Amerika Vize tipi B1-B2 vize türüne girmektedir. Bu vize genellikle T.C. vatandaşlarına 10 yıllık çok girişli (multiple) olarak verilmektedir. Fakat bu vizeyi alan kişi sene ancak 6 ay (180) Amerika’da konaklama hakkına sahiptir. Gümrük giriş sınırındaki memurlar başvuru sahibinin Amerika İkamet İzni süresini belirleme hakkına sahiptir.

Amerika’ya seyahat edecek olan kişilerin hazırlayacakları vize işlem evrakları mesleki durumlarına göre değişiklik göstermektedir. Amerika Büyükelçiliği veya Başkonsolosluğunda randevu alan kişi tam saatinde ve gününde, çalışma durumu, konaklama tipi, yasal ikamet bilgileri ve seyahat etmek istediğini belirten evrakları ile yetkili kurumlarda bulunmak zorundadır. Amerika Vize Mülakatına giden kişi sözlü olarak ifade ettiği şeyleri evrak ve belgelerle de sunmak zorundadır.

DS-160 Amerika Online Başvuru Formu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Amerika B1 ve B2 kategorisinde olan turist vizeye başvuru yapacak olan kişi ilk olarak Amerika Konsolosluğu sayfasında yer alan Amerika Online Başvuru Formunu eksiksiz bir şekilde doldurmak zorundadır. Online başvuru formu İngilizce 50 sorudan oluşmaktadır. Online olarak doldurulacak olan DS- 160 formunda yer alan ifadeler birbiri ile çelişmemelidir.  Eğer yanlış bilgiler verilirse vize işlemleri sırasında ciddi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Eksik ya da yanlış bilgiler fark edilirse başvuru formu onaylansa dahi yeniden düzenlenmesi gerekmektedir. Yeni form ile birlikte Amerika DS- 160 Formu Onay Kodu da değişecektir. Bu değişiklik mülakatta da sorun yaratmaktadır. Kişiden yeniden randevu talebi istenebilir.

Göçmen olmayan vize kategorisinde olan Turist Amerika Vizesinde DS-160 forumunun doldurulması zorunludur. Başvuru formuna Amerika Vize prosedürlerine uygun fotoğraf eklenmelidir. Form doldurulduktan sonra vize ücreti yatırılır daha sonra mülakat için vize randevusu alınır. Seyahat amacına uygunluğu durumunda B1 ve B2 (Amerika Turistik Vize) kategorisine başvuru yapmak isteyen kişi randevu alırken; doğum tarihi, pasaport numarası ve uyruğuyla ilgili bilgiler içeren hesap oluşturmalıdır. Başvuru sahibi ikamet ettiği bölgeye uygun olarak Ankara Amerika Büyükelçiliği veya İstanbul Amerika Başkonsolosluğundan randevu alabilir. Amerika DS-160 formu vize işlemlerinden en az 3 gün önce sonlandırılmalıdır. Randevu günü e-imza bulunan form ile birlikte mülakata gidilmelidir. Vize sonuçlandırılma yetkisi konsolosluk ve büyükelçiliğe bağlıdır.

Amerika Vizesi için Gerekli Evraklar Nedir?

Amerika Vizesi için Konsolosluk tarafından gerekli belgelerin temin edilmesi gerekmektedir. Gerekli olan evrakların neler olduğu, dikkat edilmesi gerekenler ve başvuru sonucunda ret cevabı almamak adına Çilek Vize’nin deneyimli ekibinden destek almanız faydalı olacaktır. Bunun için www.cilekvize.com internet sitesinden veya 0 850 888 70 71 telefon numarasından iletişime geçebilirsiniz

Amerika Turistik Vize Başvurusu Sıkça Sorulan Sorular

1-Amerika Turist Vizesi Kaç Günde Sonuçlanır?
Turistik Amerika Vizesinde 1 ay önceden işlemlere başlanması gerekir. Bu süreçte istenilen ilgili evraklar hazırlanmalı, başvuru formu doldurulmalı, randevu alınmalı ve istenilen prosedürlere uyulmalıdır. Tüm işlemlerde kişi mülakata girerek vize işlemini beklemektedir. Eğer vizeye onay gelirse işlem süresi 5 iş günüdür. Bu onay belgesi kişi tarafından belirtilen PTT şubesine gelmektedir. Büyükelçi ve konsolosluk tarafından belirtilen işlem süresi istisnai durumlara göre değişiklik göstermektedir. Karar her zaman resmi makamlardadır.

2-Amerika Turistik Vize İşlemleri için Gerekli Evrakların Tamamı Hazırlanmak Zorunda mıdır?
Amerika’ya turistik amaçlı gitmek isteyen T.C. vatandaşları, vize prosedürlerini eksiksiz bir şekilde yerine getirmelidir. Kişi başvuruda mesleki durumuna ve seyahat amacına uygun evraklar hazırlamak zorundadır. Randevuya ve vize mülakatına giden kişiler bu belgeleri yanında bulundurmak zorundadır. Resmi görevli tarafından sözlü verilen bilgiler vize görevlisi tarafından yazılı olarak da talep edilmektedir. Başvuruya evraklar tam hazırlanmış şekilde gidilmelidir.

3-Turistik Amerika Vizesi için Kişinin Banka Hesabında Ne Kadar Bakiye Olmalıdır?
Amerika Turistik Vizesinde seyahat edecek olan kişi seyahat masraflarını karşıladığı hesap dökümünü başvuruda sunmalıdır. Banka hesabından bulundurulması gereken bakiye ise kişilere göre değişiklik göstermektedir. Bakiyeyi etkileyen diğer bir madde gidiş amacıdır. Ayrıca başvuruda uçuş, konaklama eve yaşam giderleri de minimum düzeyde gösterilmektedir.

4-Öğrencilerin Amerika Turistik Vize Başvurularında Sponsor Göstermeleri Mecburi Midir? Bankada Yeterli Miktarda Bakiye Olması Halinde Amerika Turistik Vizesi için Sponsor Göstermeden Vize Başvuru Yapılabilir mi?
Mesleki bir beyanda bulunamayan ve öğrenci konumunda olan kişiler seyahatlerini sponsor göstererek yapmak zorundadır. Seyahat edecek olan kişiye yasal ebeveynlerinin dışında ikinci kuşaktan akrabaları da sponsor olabilir. Sponsorluktaki amaç sadece seyahat edilecek masrafların karşılanması değil, aynı zamanda yaşadığı ülkede geçim kaynağının belirtilmesidir. Bu sebeple seyahat edecek olan öğrencinin hesap dökümünden ziyade kaynağını ispat etmesi gerekir. Çalışmayan öğrencinin kaynağının başta anne baba olduğu düşünüldüğü için sponsor kaynağın ispatı önemlidir.

5-Amerika Turist Vizesi için Vize Talep Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?
Turistik olarak Amerika’ya seyahat etmek isteyenler, ülkeye gidiş amaçlarını vize talep dilekçesinde açıkça belirtmelidir. Yazım dili İngilizce olan Turistik Amerika Vize Talep Dilekçesinden seyahat amacı açıklanarak ilgili makama hitap etmelidir. Ayrıca dilekçede kalış süresi, konaklama şekli de açıkça belirtilmelidir.

6-Yeni Evli Başvuru Sahipleri Önceki Soyadları ile Alınmış Pasaport ve Vizelerini Mevcut Soyadları ile Kullanabilirler mi?
Yeni evlenen bireyler, evlenmeden önce aldıkları pasaport ve vizeleri geçerli ise kullanabilmektedir. Buradaki en önemli detay, resmi olarak soyadı değişikliğini kanıtlayan evlilik cüzdanını yanına taşıyor olmasıdır. Seyahat sırasındaki kontrolde sorun çıkmaması için yeni ve eski pasaportun da yanında tanışması önemlidir. Fakat her geçerli vizesi olan kesinlikle ülkeye giriş yapacak diye bir şey söz konusu değildir. Havaalanı kontrollerinde memurun istisnai durumlarda uygun görmemesi halinde kişiyi ülkeye almama söz konusu olabilir.

7-Amerika Turistik Vize Başvurusu için Ekspres/Hızlı Vize Hizmeti Var mıdır?
Amerika Turistik Vize başvurularında her birey aynı sistem ve aynı koşullar üzerinden değerlendirilmektedir. Bu başvurularda ekspres ya da hızlı vize işlemi yoktur. Ancak istisnai olarak tıbbi tedavi, acil öğrenci vizesi gibi durumlarda randevu tarihi öne alınmaktadır.

8- Hafta Sonu Amerika Turistik Vize Başvurusu Yapılır mı?
Amerika Turistik vize başvurusu Amerika Konsolosluğu ve Amerika Büyükelçiliğinden yapıldığı için hafta sonu ve resmî tatillerde hizmet verilmemektedir.

9-Amerika Turistik Vizesi için Mülakata Girmek Zorunlu mudur?
İlk kez Amerika Turistik Vizesi alacak olan kişiler resmî kurumlar tarafından mülakata zorunlu tutulmuştur. İlgili evraklar tamamlanıp, başvuru formu doldurulduktan randevu işlemleri aşamalarının ardından vize mülakatına girilmektedir. Mülakat vize için en önemli aşamadır, onaylanma aşamasında büyük rol oynamaktadır. Bazı istisnai durumlarda B1/B2 Turistik vizelerinde mülakata girmeden işlemler posta yolu ile yürütülmektedir.

Turistik Amerika Vizesi Mülakat Mafiyeti için aşağıdaki koşullara sahip olmak gerekmektedir:

  • Amerika vize işlemlerinde 14 yaş altı çocuklara başvuru aileleri tarafından başvuru yapıldığı için mülakat zorunluluğu yoktur.
  • 80 yaşına girmiş olan başvuru sahipleri de mülakata girmeden işlemlerini posta yolu üzerinden yürütmektedir.
  • Turistik Amerika Vizesini yenilecek olan başvuru sahiplerinin vize mülakatına girmesine gerek yoktur. Fakat burada 1 Mayıs 2007 tarihinden sonra 10 parmak izi vermiş olması, biti tarihinden 12 ay geçmemiş olması, kişiler bilgilerin değişmemiş olması ve kayıp çalıntı gibi olaylar yaşanmamış olması önemlidir.

10-Amerika Turistik Vize Mülakatı Soruları Nelerdir?
Sorular hazırlanan belgelere göre değişiklik göstermektedir.

11-Amerika’da Yaşayan Bir Yakınını Ziyaret Etme Niyetinde Olan Kişiler Davetiyesiz Turistik Amerika Vizesine Başvuruda Bulunabilirler mi?
Amerika’ya arkadaş veya aile ziyareti için gitmek isteyen kişiler, ziyaret edecekleri kişi tarafından davetiye belgesine sahip olmaktadır. Davetiye prosedürlere uygun değilse, kişi turistik vizeye başvurmak zorundadır. Turistik vize başvururken ziyaret edilecek kişilerin birinci dereceden akraba olması gerekmektedir.

12-Turistik Amerika Vizesi için Başvuru Sahibi Vize Sonucunu Almadan Uçuş ve Konaklama Belgesini Satın Almalı mıdır?
Büyükelçilik ve konsolosluk tarafından açıklan bilgilere göre konaklama ve uçuş belgesi satın alma zorunluluğu yoktur. Fakat rezervasyon bilgilerine sahip olmak gerekmektedir.

13-Amerika Turistik Vize İdari İşlem Süreci Nedir?
Amerika Turistik Vize Başvurusu sonrasında elçilik/konsolosluk bazı istisnai durumlarda işlem süresini uzatmak ve detaylı olarak başvuru dosyasını incelemek isteyebilir. İdari İşlem’e tabi tutulan bu başvuru sahiplerine, başvuru dosyası ve pasaportu geri teslim edilir. İdari İşlem Süresi’nin tamamlanmasının ardından, kişiye ait pasaport ve gerekli evraklar mülakata girmiş oldukları makam seçilerek İstanbul Amerika Başkonolosluğu ya da Ankara Amerika Büyükelçiliği’ne PTT aracılığı ile gönderilir. Gönderim sürecinin ardından vize basım işlemleri 5-7 iş günü arasında değişmektedir. Sürecin tamamlanmasına istinaden pasaport, kişinin sistem üzerinden seçmiş olduğu PTT Şubesi’ne iletilir ve başvuru sahibi kimliği ile beraber pasaportunu ilgili PTT bürosundan teslim alır. İlgili PTT Şubesinden teslim alınmayan pasaportlar, 30 gün içerisinde başvuru yapılan konoslosluk birimi iade edilmektedir.

14-Amerika Turistik Vize Reddi Alındığında Yeniden Başvuru Yapılabilir mi?
Resmi kurumlar tarafından gelen ret kararına kişinin itiraz etme ve yeniden başvurma hakkı vardır. Ret gerekçesindeki koşulların iyileştirilmesi halinde kişi tekrardan başvuru da bulunabilmektedir.

Amerika Yatırımcı Vizesi (EB-5)

Amerika’da süresiz oturum izni almak isteyen ya da göç ederek çalışmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Amerika’nın oturma izni şartlarını tamamlamak zorundadır.  Eğer Amerika’ya göç eden kişinin, Amerika’da oturum izni sahibi aile üyesi varsa ya da Amerika’da iş sahibinin sponsorluk hakkı varsa yeşil kart sahibi olabilir. Fakat burada aile bireyi veya çalıştığı firma resmî belgeler ile kişiyi desteklemek zorundadır.  Amerika’da oturum izni için bir diğer alternatif yöntem EB-5 Amerika vize programıdır. Bu program yatırım yaparak daimî oturum izni almak isteyenler yabancı yatırımcılar için uygulanmaktadır. EB-5 programı ile oturum iznini başvurusu yapan yatırımcılar gerekli şartları sağlarsa yeşil kart sahibi olabilirler.

EB- 5 vizesinden iki tip yatırımcı faydalanabilmektedir. Eğer küçük çağlı bir işletme kurulacak bizzat kuran kişi tarafından yönetilecekse az en 10 tane Amerika vatandaşına iş istihdamı sağlamak zorundadır. Bu yatırım çok fazla tercih edilmemektedir. Yatırımcı vizesi için diğer bir yöntem ise Bölgesel Merkez (Regional Center)’dir. Bu yatırım tipinde havuz metodu ile ilerleyen bir projeye yatırım yapılmaktadır. Bölgesel Merkez yatırımında tüm sorumluluk merkeze ait olduğu için yatırımcı herhangi bir risk almamaktadır. Örneğin bir gayrimenkul inşaat projesine girecek olan yatırımcı, harcanan fonların yaratacağı işleri çaba sarf etmeden hazır olarak görmektedir. Bu projedeki istatistik analiz projede çalışan ekonomist tarafından yapılmaktadır.

Bölgesel Merkez üzerinden alınan vizeler genellikle gayrimenkul ağırlıklı yatırımlarla kazanılmaktadır. Yerleşim yeri, otel veya ticari iş yeri EB-5 vizesinde genellikle gayrimenkul olarak tanımlanmaktadır. Buradaki en önemli şart başvuru sahibinin Amerikalı 10 ve üzeri vatandaşa istihdam sağlanmasıdır.

EB- 5 Amerika vizesinde yatırımcı yatırım kaynağını ispatlamak zorundadır. Bölgesel Merkezli vize alımında yatırım oranları 500.000 $ – 1.000.000 $ arası değişmektedir. Yatırım yapacak olan kişi yatırım kaynağını tecrübeli bir avukat ile tutarlı bir şekilde ispat etmelidir. Başvuru dosyasında tutarlı olmadan finansal evraklar bulunuyorsa vize reddedilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için onay işlemi 14-16 ay arası sürmektedir.  Başvuru onaylandıktan sonra randevu bekleme süresi yoktur. Yatırım vizesi için onay bekleyen kişiler randevuyu Amerika Konsolosluğundan almaktadır. Bu süre 6 aydır. Yeşil kart için onay ve randevu toplamda iki sene sürmektedir.

Amerika J1 Vize

Amerika’da staj ve değişim programlarına katılmak isteyenler için verilen Amerika J1 vizesi, göçmen olmayan vize kategorisinde yer almaktadır. Amerika’yı hem gezmek hem de mesleki deneyim kazanmak isteyenlerin başvurduğu Amerika J1 vize türünde başvuru yapan kişi öğrenim görürken staja veya araştırma projesine dahil olma hakkına sahiptir. Amerika J1 vizesine bazı amaçlar doğrultusunda başvurulmaktadır.

Amerika Değişim Programına kabul edilen kişinin verileri Değişim Programı Bilgi Sistemine (SEVIS) kaydedilmektedir. Kabul edilen kişi SEVIS I-901 ücretini önceden ödemek zorundadır. Amerika J1 programına dahil edilen kişi, başvurduğu program eğer eş/ çocuklarına refakat izni veriyorsa aile üyeleri içinde J1 katılımcısı üzerinden vize alma hakkına sahiptir.

Amerika J1 vize alacak olan kişi online doldurulan DS- 2021 başvuru formunu eksiksiz ve gerçeği yansıtan ifadelerle İngilizce doldurulmak zorundadır. Aile bireylerini götürmek isteyen kişiler ise J2 Amerika vizesine başvurmalıdır. Aile için yapılan DS- 2021 başvuru formu da eksiksiz ve İngilizce olacak şekilde doldurulmalıdır. SEVIS – SEVIS I-901 kayıt ücretleri için ayrıntılı bilgiler Birleşik Devletler Göçmenlik ve Gümrük İdaresi (ICE)’nin Değişim Programları (SEVP) resmi internet sitesinde yer almaktadır.

Amerika J1 Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Amerika J-1 Vizesi için Konsolosluk tarafından gerekli belgelerin temin edilmesi gerekmektedir. Gerekli olan evrakların neler olduğu, dikkat edilmesi gerekenler ve başvuru sonucunda ret cevabı almamak adına Çilek Vize’nin deneyimli ekibinden destek almanız faydalı olacaktır. Bunun için www.cilekvize.com internet sitesinden veya 0 850 888 70 71 telefon numarasından iletişime geçebilirsiniz

Amerika J1 Vize Türleri

  • AU Pair
  • Öğrenci Değişim Hareketliliği
  • Staj
  • Trainee
  • Uluslararası Ziyaretçi
  • Akademik araştırma
  • Work and Travel
  • Pedicab, Chair Ride programları
  • Tıpla ilgili branşlar ve sağlık görevleri

Amerika Öğrenci Değişim Programı

Amerika J1 vize başvurusu genelde değişim programlarına katılmak isteyen öğrenciler tarafından yapılmaktadır. Değişim programına dahil olan öğrencilerin Amerika’da kabul aldıkları kurumlara devam etme zorunluluğu vardır.  Amerika öğrenim kurumunda başarılı olmayan öğrencilerin vizesi uzatılmaz. Eğitim için gelen ve J1 vizesi olan öğrenciler haftada 20 saati geçmemek şartı ile kampüs içi ve dışında çalışma hakkına sahiptir. Eğitim alınacak olan süreye göre çalışabilme hakkı da değişiklik göstermektedir.  Örneğin eğitim süresi 1 yıldan az ise eğitim süresi kadar çalışma hakkı, birden fazla ise 18 aya kadar çalışma hakkı verilmektedir.

Amerika’da Staj İmkânı

Kültürler arası etkileşimi amaçlayan çift yönlü programı olan Amerika staj programları, Exchange programı kapsamında yer almaktadır. Staj yapmak isteyenler J1 vize başvurusu yapmaktadır. Amerika’da staj yapacağı programı kendi imkanları (Self-placement) ile bulmak isteyen kişi isterse yurtdışı eğitim acentelerine de başvuru yapabilmektedir. Her iki koşulda da İngilizce dil şartı aranmaktadır. Dil şartında seviye firmalara göre değişiklik gösterebilir. Başvuru sahibi Amerika’daki kurumda anlaşmalı olarak maaşlı ve maaşsız çalışabilmektedir. Staj programlarına başvurmadaki en önemli şartlardan biri Türkiye’de ön lisans veya lisans programlarına kayıtlı olmasıdır. Eğer mezunsa okulu bitirdiği tarih 12 ayı geçmemelidir.

Amerika Trainee Programı

Amerika’yı görmek isteyenler 6-12-18 aylık periyodları olan Trainee programına başvurmaktadır. Bu program stajdan biraz daha farklıdır. Ön lisans ve lisans mezunu ve öğrencisi olmanın dışında en az 12 aylık bir deneyimde aranmaktadır. Bu programda mezuniyet seviyesi şartı yoktur. Mezuniyet seviyesi olmayan durumlarda 5 yıllık iş deneyimi olan kişiler Amerika Trainee programına başvuru yapabilirler. Bu programın bazı mesleksel alt dalları bulunmaktadır. Bu dallar;
-Turizm ve Otel İşletmeciliği
-Rooms Supervisor
-Banquets Supervisor
-Management Trainee
-Accounting
-İşletmecilik; Pazarlama/Satış/Finans/İnsan Kaynakları
-Peyzaj Mimarlığı/IT/ Bilgisayar Mühendisliği