Macaristan Schengen bölgesine üye bir ülke olması sebebiyle, Türk vatandaşlarının bu ülkeye giriş yapabilmeleri için Macaristan’a seyahatleri öncesinde Macaristan vizesi başvurusu yapmaları gerekmektedir. Ancak T.C.  Diplomatik (Siyah) Pasaport, Hususi (Yeşil) Pasaport veya Hizmet (Gri) Pasaporta sahip kişiler Macaristan’ı ziyaretlerinde 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde Macaristan vizesinden muaftırlar.

Ülkeye giriş ve Schengen vizesi kuralları sadece 90 gün kalış süresine ilişkindir. Schengen Anlaşmasına göre müsaade edilen günler her giriş için değil hepsinin toplamı için geçerlidir. Uzun süreli seyahatlerde ve 90 günü geçen oturma izni kurallarında bazı ülkeler kendilerine ait olan ulusal hukuk kurallarını geçerli kılmaktadır. Schengen vizelerinde ise belirlenen kurallar bölge içinde yer alan ülkelerdeki konsolosluklarda temelde uyum sağlamaktadır. Bu ülkelerde vize ücretleri standarttır. Ülkeye giriş yapmak için ön izin belgesi olan Macaristan vizesini alan kişiler, otomatik olarak ülkeye giriş yapma hakkında sahip değildir. Bazen sınırı geçtiği anda da giriş ve oturma izni koşullarının belgelenmesi istenmektedir. Eğer sınırda Macaristan giriş vizesi belgelenmezse ülke giriş yapılamamaktadır.

Macaristan Vize Türleri Nedir?

Macaristan Vize türlerinden biri olan Macaristan sınırlı süreli vize kategorisine giren vize türleri; Macaristan Ticari Vizesi, Macaristan Aile/Arkadaş Ziyareti Vizesi, Macaristan Sağlık Sebepli Vizesi, Macaristan Turistik Vizesi, Macaristan Kültürel ve Sportif Faaliyet Vizesi asgari olarak 90 gün süreli olarak 90 kalma izni tanımaktadır.

90 günlük Macaristan vizesi alan kişiler ise bunu 180 günü aşmayacak şekilde kullanabilirler ve bu süre ertelenmemelidir. Bir sonraki başvuru da 6 ay bekleme süresi şartı vardır.

Macaristan ziyareti öncesi veya sonrası başka ülkelere de seyahat etmek isteyenlerin “DİKKAT” etmesi gereken en önemli konu, Macaristan vize başvurusunun en uzun kalınacak olan ülke üzerinden yapılmasıdır. Eğer seyahat planında ülkelerde kalınacak gün sayısı aynıysa ilk giriş yapılan ülke üzerinden vize başvurusu yapılmalıdır.

Eğitim, çalışma, aile birleşimi, oturum vb. sebeplerden dolayı uzun süreli Macaristan Vize başvurusu   Macaristan Konsolosluğu veya Macaristan Büyükelçiliği’ne doğrudan yapılmaktadır.

Macaristan Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Macaristan’a seyahat etmek isteyeneler için iki tip vize türünden bir olan Macaristan vizesi için belli prosedürler bulunmaktadır. Kısa süreli seyahat için Macaristan Schengen vizesi, uzun süreli için ise Macaristan Ulusal vizesi alınmaktadır. Macaristan Vizesi için Türkiye Macaristan dış temsilciliği olan Macaristan Konsolosluğuna veya Macaristan Büyükelçiliğine başvuru yapılmalıdır.

Macaristan Konsolosluğu tarafından yeni yürürlüğe giren düzenlemede; Schengen ülkelerine yönelik farklı seyahat amaçları için sınırlı süreli vize olan ‘C’ tipi vize başvurularını, konsolosluk tarafından yetkilendirilen seyahat acenteleri de kabul etmeye başlamıştır.

Kısa süreli vize başvurularının onaylanıp onaylanmaması Macaristan Konsolosluğu yetkisindedir. Macaristan vize merkezleri ve akredite olan seyahat acentelerinin karar verme yetkisi yoktur. Eğer sunulan belgelerde seyahat ve getirilen belgeler net bir şekilde kanıtlanmıyorsa konsolosluğun ek evrak isteme veya yüz yüze görüşme hakkı vardır.

Macaristan Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Macaristan vize başvurusu yapılacak olan kişiler, randevu almak zorundadır. Randevusuz gidilen vize başvurusu geçersizdir. Vize başvuru randevusu, Macaristan Vize Randevu Merkezi’nin online sisteminden veya çağrı merkezinden alınmaktadır. Macaristan vizesi başvuruları için randevu alma işlemi hafta içi her gün Pazartesi-Cuma Saat: 08:30-12:00 ile 13:00-16:30 arasında gerçekleştirilmektedir.

Macaristan Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Macaristan vize işlemleri sırasında evraklarla veya şartlarla ilgili herhangi bir aksaklık yaşanmadığı veya araya resmî tatiller girmediği taktirde vize başvurusu, 7-10 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Fakat vize başvuruları seyahat tarihinden en az 20 iş günü öncesinde yapılmalıdır.

Macaristan Vizesi için Biometrik Veri Sistemi-VIS Nedir?

Biyometri Veri Kaydı sistemine geçen Macaristan Konsolosluğu’na Schengen vizesi için başvuru yapacak kişilerden elektronik imza, parmak izi ve biyometrik fotoğraf istenmektedir. Bir kereye mahsus yapılan bu uygulama ile pasaportlarda bulunan VIS ibaresi ile, biyometrik veri beyanı 5 yıl süre ile muaf tutulmaktadır.

NOT: 12 yaş altındaki çocuklar parmak izinden muaf tutulurken biyometrik fotoğraf istenmektedir. Fiziksel olarak engeli olan ve parmak izi vermesi olanaksız olan kişilerden parmak izi alınmamaktadır. Geçici olarak hasarı olan kişilerden ise bu durum ortadan kalkınca parmak izi zorunlu olarak istenmektedir.

Macaristan Vizesi için Gerekli Evraklar Nedir?

Seyahatin amacına ve başvuruda bulunulacak vize türüne göre hazırlanması gereken evraklar değişiklik göstermektedir. Hazırlanması gereken evraklar konusunda detaylı bilgiye Çilek Vize’nin 0 850 888 70 71 numaralı telefonlarında ulaşabilirsiniz.

Macaristan Vize Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Macaristan vize başvuru formu, Macaristan Konsolosluğu tarafından hazırlanmaktadır. Konsolosluk bu form ile başvuru yapacak olan kişi hakkında ön bilgi edinmektedir. Bu form eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır. Yetersiz, eksik ve yanlış olması halinde başvuru geri çevrilecektir. Vize işlemlerinin en önemli bölümlerinden biri olan Macaristan Vize başvuru formu olmazsa veya dosyaya dahil edilmezse vize verilmeyecektir. Ayrıca başvuru formunda verilen bilgiler, daha sonra hazırlanacak olan belgelerle tutarlı olmak zorundadır.

Macaristan vize başvurusunda form doldururken büyük harf kullanılmalıdır. Ayrıca form Türkçe veya İngilizce olmak zorundadır.

Macaristan Vizesi Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?

Macaristan Vize başvuru yapacak olan kişiler evrakları, Konsolosluğun talep ettiği şekilde sıralamalıdır.

– SGK Hizmet Dökümü: Macaristan vize başvurusunda, ibraz edilecek SGK Hizmet Döküm belgeleri SGK kurumundan temin edilerek orijinal ve barkotlu olmak zorundadır.

– Masraf yazısı: Eğer seyahat eden kişinin masraflarını başka bir kişi karşılayacaksa bu durumu ifade eden “Masraf yazısı” yazılmalıdır. Eğer kendi karşılayacaksa çalışma durumunu ve gelir dokümanını dosyaya eklemek zorundadır.

– Banka Hesabı: Vize alacak olan kişi banka hesapları ve belgelerinin orijinal halini konsolosluğa sunmak zorundadır.

– Vip İşlemler: Vize işlem süresini kısaltmaya yönelik olan VIP uygulaması, kişinin seyahatine yeterli zaman var ise uzatılabilmektedir.

– Ara Seyahatler: Eğer vize işlemleri sırasında başka bir yere seyahat edilecekse ve bu yüzden pasaportlarını erken teslim almak istiyorlarsa bu sırada konsolosluğa dilekçe vererek seyahati bilet veya rezervasyonlar ile kanıtlamak zorundadır. Bu durum Macaristan Konsolosluğunun inisiyatifine bağlıdır. Eğer vize işlemleri sırasında ara seyahatler belirtilmezse Macaristan vize işlemlerine müdahalede bulunamamaktadır.

Macaristan Vizesinden Hangi Ülkeler Muaftır?

Avrupa Birliğine ve AEA’ya (Avrupa Ekonomik Alanı) üye ülkelerin vatandaşlarının Schengen vizesi almalarına gerek yoktur. Macaristan’ın Schengen üyeliğini müteakiben de Türk ve Azeri diplomatik ve hizmet pasaportuna vize muafiyeti sürmektedir.
Bunların dışında aşağıdaki ülkelerin vatandaşları Macaristan’a vize almaksızın seyahat edebilirler:
Amerika Birleşik Devletleri, Andorra, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Brunei, Guatemala, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong (yalnızca “Hong Kong Special Administrative Region” pasaportu olanlar), İsrail, İsviçre, İzlanda, Japonya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Kosta Rika, Liechtenstein, Makao (yalnızca “Regio Administrativa Especial de Macau” pasaportu olanlar), Malezya, Meksika, Monako, Nikaragua, Norveç, Panama, Paraguay, Salvador, San Marino, Singapur, Şili, Uruguay, Vatikan, Venezuela ve Yeni Zelanda.

 Macaristan Vizesi Başvurusunun Ret Edilmesi Durumunda Ne Yapılır?

Macaristan vizesinde olumsuz yanıt alan kişilerin ret kararına itiraz etme hakkı vardır. Ret kararına itiraz olarak Macaristan Konsolosluğuna yazılacak olan dilekçe Macarca veya İngilizce olmak zorundadır. Ret kararı için dilekçe direkt Macaristan Konsolosluğundan yapılmaktadır. Başvurular hafta içi her gün 09:00- 11:00 saatleri arasında yapılabilir.

Macaristan Schengen Vizesi

Macaristan 21 Aralık 2007’den bu yana Schengen bölgesinde bulunan 24 ülkeden birisidir. Avrupa Birliği’nin 27 üyesinden 22’si (Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan Schengen ülkeleri sınırları içindedir.

Schengen Anlaşması 14 Haziran 1985 yılında Avrupa Birliği vize uygulaması olarak imzalanmıştır. Avrupa Birliği’nin dış sınırlarını güçlendirmeye yönelik olan bu anlaşma ile serbest dolaşım alanındaki AB vatandaşlarının güvenliğini arttırmak amaçlanmıştır. Bu anlaşma sadece kara sınırları ille sınırlandırılmamıştır. Schengen Anlaşması hava ve gümrük kapılarında da geçerlidir. Bu ülkeler arasında sınır kontrolleri kaldırılmıştır. Bölgenin dış sınırlarındaki kontrollerde ortak kurallar geçerlidir. Macaristan Schengen vizesi de bu anlaşmaya giren vize türüdür. Bu vize Schengen bölgesine kısa süreli olarak farklı amaçlarla gitmek isteyenlerin aldığı vize tipidir. Kısa süreli arkadaş, akraba ziyareti, iş faaliyetleri, konferans ve seminer amaçlı seyahat edecek olan kişiler Macaristan Schengen vizesi almaktadır.

Macaristan Schengen üyeliğine bağlı olarak, oturma izni ve vize işlemlerinde anlaşmanın prosedürlerini uygulamaktadır. Ayrıca Macaristan dış temsilcilikleri tarafından düzenlenen Schengen vizeleri ve oturma izinleri Schengen bölgesinde geçerlidir. 21 Aralık 2007 anlaşması öncesinde katılan Schengen üyesi devletlerin düzenlediği ve geçerliği 21 Aralık 2007 tarihini aşan vizeler ile Macaristan’a ve diğer Schengen bölgesi ülkelere giriş yapabilmektedir.

Kısa süreli seyahatler için alınan Schengen vizesi, 180 günlük bir dönemde 90 günü aşmamak koşulu ile verilmektedir. Vize maksimum, gidiş dönüş tarihleri ile birlikte 90 günü aşmamaktadır. Vize geçerliliği ziyaret süresi (Duration of visit), başlığı altında belirtilmektedir.

T.C. vatandaşları veya Türkiye’de oturan diğer ülke vatandaşları Türkiye’den Schengen vizesi başvurusunda bulunmaktadır. Eğer Schengen bölgesine üye olan ülke başvuruyu onaylarsa başvuru sahibinin pasaportuna başvurulan ülkenin konsolosluğundan damga vurulmaktadır. Vurulan damganın üzerinde vizeyi değerlendiren diplomatik birim ve başvuru tarih yer almaktadır. Çok ve tek girişli seçenekleri bulunan Macaristan Schengen vizesi başvurusunda kullanılacak olan pasaportun vize sonlanma tarihinden sonra en az 6 ay süre ile geçerli olması gerekmektedir. Pasaport basılacak olan vize etiketi ve sınır kontrol makamı mührü için en az 2 sayfa boş bulunmalıdır. Tek girişli vizelerde Schengen bölgesine sadece tek giriş hakkı vardır. Eğer Schengen bölgesine birden fazla giriş yapılacaksa çift veya çok girişli Schengen vizesi başvurusunda bulunulmalıdır. Bu tip vizede girişlerin sayısı (Number of Entries) başlığının altında yer alan “02” rakamı veya “mult” ifadesi, çift girişli vize olduğunu göstermektedir. Bu vize türünde Schengen bölgesinde gezilecek olan ülkelerin konaklama ve ulaşım bilgileri başvuru dosyasında yer almak zorundadır.

Schengen vizesinde tek giriş başvurularında genelde olumlu sonuç alınmaktadır. Çok giriş başvurusu yapılırken ise seyahat, konaklama ve ulaşım belgelerle kanıtlanmalıdır. Bu belgeler Schengen’in diplomatik temsilciliklerinin yetki verdiği acentelere ve vize başvuru merkezlerine teslim edeceği dosyaya eklemelidir. Başvuruda bulunan kişi 12 ay içinde birden fazla giriş-çıkış yapmak için yeterli gelire sahip olduğunu belgelerle kanıtlamak zorundadır. Schengen bölgesine çok giriş vize başvurusu yapılırken; bölgeye giriş ve ayrılış tarihi, istenilen giriş sayısı (MULT olarak işaretlenecek), ve kalış süresi işaretlenmelidir.

Kısa süreli vizelerde Macaristan Schengen C tipi vize verilmektedir. 180 gün içinde en fazla 90 gün dolaşım ve kalma hakkın bulunmaktadır. Tek tip vize kategorisinde yer alan ve kısa dönemli tüm turist seyahatlerde kullanılan bu vize ile aile seyahati, ticari seyahat ve transit gibi seyahatler yapılmaktadır.

Eğer kişi uzun süreli kalmak istiyorsa Macaristan Schengen D Tipi vizeye başvuru yapmak zorundadır. Ulusal vize olarak bilinen D Tipi Schengen vizesi, uzun süreli seyahatlerde kişiye oturma ve çalışma hakkı sağlamaktadır. Bu vize başvuruları direkt Schengen bölgesi ülkenin konsolosluğuna ve büyükelçiliğine yapılmaktadır.

Eğer kişi Schengen bölgesinde herhangi bir ülkede oturan aile birey(ler)ini veya arkadaşını kısa süreli olarak ziyaret etmek istiyorsa, ziyaret edilecek kişi ilgili ülkenin konsolosluğuna ıslak imzalı davet talebi iletmelidir. Davet mektubu yazacak olan kişi ülkenin vatandaşı değilse, davet yazısının yanında oturuma iznini de eklemelidir. Ziyaret edilecek kişi AB vatandaşı ise AB vatandaşının Türkiye’deki aile bireyi için uygulanacak Schengen vize prosedürü değişiklik göstermektedir. Eğer bu durumda vize işlem kolaylığından faydalanılmak isteniyorsa; AB vatandaşının serbest dolaşım hakkını kullanmış olması, aile ferdinin 2004/38/EC sayılı direktifin kapsamındaki kategorilerden birine dahil olması gerekmektedir.

Schengen üyesi ülkelerinin uluslararası bölgelerindeki havalimanlarından geçiş yapılacaksa, uçuşun asıl gerçekleşeceği bölgeye transit geçiş yapmak için verilmesi gereken vize; Havaalanı Transit Vizesidir. Havaalanı transit geçiş vizesi, havaalanları uluslararası transit ortak alanları vasıtası için kullanılmaktadır. Bu vize (Airport Transit Visa – ATV) kişiye Schengen ülkeleri dışındaki bir ülkeye bağlantı uçuşunu burada bekleme ve Schengen ülkesi sınırları içindeki bir havaalanında uluslararası transit bölgesinden geçme hakkı tanımaktadır. İki Schengen Devleti arasındaki uçuşlar “yurt içi” uçuşlar olarak görülmektedir. Bir Schengen ülkesinden diğer bir Schengen ülkesi havaalanına gitmek, havaalanı transit geçiş olarak kabul edilmemektedir. Hatta iki Schengen ülkesi havaalanından Schengen bölgesi dışındaki havaalanına da gitmek de transit geçiş kabul edilmez.

Havaalanı transit vizesi aktarma yapılacak olan ülkenin vize kurallarına göre belirlenmektedir. AB’den Schengen bölgesine geçiş yapacak olan AB ülkesi vatandaşı olmayan ziyaretçilerden havaalanında kalış süresine göre uluslararası transit bölgesi dışında kısa süreli transit vize talep edilebilir.

Macaristan Schengen Vizesi Başvurularında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Seyahat planında birden fazla Schengen ülkesi ziyaret edilecekse Schengen vizesi en çok kalınacak ve ilk ziyaret edilecek Schengen ülkesi yetkili merkezlerinden alınmaktadır.

Kişi tek başına değil de birden fazla aile bireyleri ile seyahat yapılacaksa her bir kişi için ayrı dosya hazırlanarak vize başvurusunda bulunulmalıdır.

Başvurular seyahat tarihinde en fazla 3 ay, en az 15 gün önce başlatılmalıdır. Başvurular resmî tatiller göz önüne alınarak yapılmalıdır.

Schengen vizesinin geçerliliği “Valid For” (Geçerlilik) başlığı altında vize etiketi üzerinde belirtilmektedir.

Schengen vizesinin olumlu veya olumsuz sonuçlanmasında karar verecek tek yetkili kurum, vize talebinde bulunulan ülkenin diplomatik temsilcilikleridir.

Macaristan Schengen Vizesi Ücreti

Schengen vize ücreti yetkilendirilen kuruma TL para biriminden ödenmektedir. Konsolosluğa ödenen 60 Euro vize harcına ek olarak, aracı firmaların vize işlem bedeli, koordinasyon bedeli, fotokopi ve kurye hizmetleri ücretleri de dahil edilmektedir.

Vize harç bedeli ülkelere göre de değişiklik göstermektedir. Bazı ülkelerin vize harç bedeli 35 Euro’dur. Bu ülkeler; Rusya Federasyonu, Ukrayna, Yugoslav Makedonya Cumhuriyeti (FYROM), Sırbistan, Karadağ, Bosna- Hersek, Arnavutluk, Moldova Cumhuriyeti ile Gürcistan’dır.

Vize ücreti, başvurunun incelenmesini yapan konsolosluk harç ve işlem ücretini kapsamaktadır. Schengen vize ücreti, belirtilen bankanın hesabına yatırılmalıdır. Eğer vize başvuru ret cevabı ile sonuçlanırsa kişiye ücret iadesi yapılmamaktadır.

Schengen Vize Ücretinden Muaf Olanlar

Schengen vize ücretinden hangi koşullarda ve kimler muaf tutulmaktadır;

  • Altı yaş altındakiler
  • Eğitim ve bilimsel araştırma amaçlı seyahat eden öğrenciler
  • Üye Devletler tarafından vize verilmesini sağlamayı amaçlayan Avrupa Parlamentosunun 2005/761/EC sayılı Tavsiye Kararı ile 28 Eylül 2005 tarihli Konsey toplantısında belirtildiği şekliyle, bilimsel araştırma yapmak üzere seyahat eden ve üçüncü dünya ülkeleri vatandaşlarının akademisyenleri ve araştırmacıları.
  • Herhangi bir kar ve ticari amacı olmadan bazı kurumlar tarafından düzenlenen seminer, eğitim, bilimsel ve kültürel etkinliklerin 25 yaşını aşmayan katılımcıları.
  • Norveç, İzlanda, Lihtenştayn, İsviçre ve AB vatandaşlarının aile bireyleri ve akrabaları vize ücretinden muaftır.

Macaristan Schengen Vizesi Nasıl Alınır

Schengen vizesi için ilk olarak seyahat tarihinden en az 15 gün önce gidilecek olan ülkenin konsolosluğuna, konsolosluk tarafından yetkilendirilen merkezlere veya vize başvurusunu kabul eden seyahat acentelerine randevu alınarak başvuru yapılmalıdır. Vize başvurusu en az 15 günde başvurulmalıdır fakat değerlendirme sürecini de düşünerek işlemler biraz daha önceden yapılabilir. Çünkü vize sonucu seyahat planı sonrasında sonuçlanabilmektedir. Geç sonuçlanma dahilinde rezervasyonlar, uçak biletleri yanması söz konusudur. Vizenin yetişmesi için asgari süreyi ayarlamak başvuru sahibinin sorumluluğundadır.

Schengen vizesi, en uzun kalınacak olan Schengen ülkesi yetkili kurumundan ve Türkiye’de uçuşun hedeflendiği ülke birimlerinden alınmalıdır. Burada en önemli nokta seyahat niyetine uygun evrak listesinin hazırlanmasıdır.

Macaristan Schengen Vize Evrakları

Macaristan Schengen Vize Süresi

Macaristan Schengen vizesi başvuru tarihinden 7-10 iş günü sonra sonuçlanmaktadır. Vize değerlendirme süresi, iki ülkenin resmi tatillerine ve değerlendirmeyi yapacak olan konsolosluğun yoğunluğuna göre değişiklik göstermektedir.

Macaristan Konsolosluğu diğer ülkelere göre başvuru sahibinin beyan ettiği seyahat tarihinden üç gün önce de vize onayını gerçekleştirmektedir.

En az 6 ay geçerliliği olan Schengen bölgesi çoklu giriş vizesine sahip kişi, vize süresi dolmadan yeni vize başvurusunda bulunma hakkına sahiptir. Yeni alınan vize, diğer vizenin sonlanma tarihinde başlatılmaktadır. Burada en uzun süre konaklanacak olan ülkenin konsolosluğundan vize alınmalıdır.

Macaristan Schengen Parmak İzi (VIS)

Türkiye’de Vize Bilgi Sistemi (VİS) 25 Eylül 2014 tarihinde başlatılmıştır. VİS sistemine göre, Schengen bölgesine giriş yapmak isteyenlerin para izi alınmakta ve biyometrik ölçülere uygun fotoğrafı istenmektedir. 12 yaşında küçük kişiler parmak izin uygulanmasından muaftır. VIS uygulamasına Schengen Anlaşması dahilinde 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren geçilmiştir. Eğer kişinin fiziki bir engeli yoksa ve 12 yaşından büyükse parmak izi prosedürüne uymak zorundadır.

Schengen bölgesine aile, akraba ziyareti, iş projesi, seminer vb. nedenlerle kısa süreli olarak davet ile gidilecekse, gönderilen davet aslı vize başvuru dosyasına eklenmelidir.

Macaristan Schengen Vizesi Başvuru Formu

Doğrudan gidilecek olan ülkenin konsolosluğuna ya da akredite edilen seyahat acentelerine başvurusu yapılan Schengen vizesi, başvuru sahibinin tüm kişisel bilgilerini içermektedir. Beyanda bulunulan başvuru dosyasındaki tüm belgeler uyumlu olmalı ve çelişkili ifadelere yer verilmemelidir. Schengen ülkesine geçirilecek olan süre başvuru dilekçesine eklenmeli ve ayrıca seyahat niyeti doğru kelimelerle ifade edilmelidir. Eksiksiz doldurulması gereken vize başvuru formunun sağ üst köşesine 35×45 mm ölçülerinde, fonun beyaz olduğu, yüzü net bir şekilde görüldüğü bir fotoğraf biyometrik fotoğraf yapıştırılmalı ve ilgili kutular imzalanmalıdır.

Macaristan Schengen Vizesi Reddi

Macaristan Vizesi aşağıdaki durumlar gerçekleşirse reddedilmektedir;
Macaristan Büyükelçiliği ve Macaristan Konsolosluğu tarafından istenilen şartlar yerine getirilmezse olumsuz sonuç alınmaktadır.

Seyahat amacı net ve uyumlu bir şekilde ifade edilmediğinde, evraklarda sahtelik ve eksiklik olduğunda, seyahat sonrası ülkeden ayrılacağını gösteren belge sunulmadığında kamu düzeni açısından tehlike oluşturması koşulu ile Macaristan Konsolosluğu tarafından vizeye ret verilmektedir.

Schengen bölgesine üye ülkeler vize şartlarında birbirine bağlayıcı olabilmektedir.  Eğer kişi Schengen Bilgi Sisteminde (SIS) üye ülkelerden herhangi birine girişi yasaklı ise Macaristan’dan da ret cevabı alabilir.

Macaristan vize başvurusunda seyahat edecek olan kişi sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Sağlık sigortası yaptırmayan kişilerin vize başvuruları olumsuz sonuçlanabil.

Schengen vizesi 6 aylık sürede en fazla 90 gün konaklama hakkı vermektedir.  Başvuran kişi son 6 ay içerisinde Schengen Bölgesi’nde 90 gün konaklamış ise, kişi Macaristan vize reddi almaktadır.

Macaristan vizesi için başvuru yapan kişi seyahate ilişkin şartları taşıdığına ilişkin belgeleri sunmak zorundadır. Sunulan belgeler eksik veya inandırıcı değilse kişilerin Macaristan vizesi başvuruları Macaristan vize reddi ile sonuçlanabilmektedir.,

Schengen ülkelerinin 5 Nisan 2011 tarihinden aldığı kararda vize başvurusu reddedilenlere konsolosluk başvuru sonucu belirten bir mektup gönderilir. Ret alan kişilerin ulusal kanunlara uygun olarak ret kararına 3 hafta içerisinde itiraz etme hakkı vardır. Temyiz süreci, başvuruyla ilgili kararı veren Schengen üyesi devlete karşı, Schengen üyesi devletin ulusal kanunları uyarınca yürütülür. Bazı Schengen ülkeleri başvuru sırasında başvuru sahibinin daha önceden aldığı vize fotokopilerini de istenmektedir.

Aile Ziyareti Vizesi

Macaristan’a aile ziyareti için gidecek olan kişi aile ziyareti vizesi almak zorundadır. Başvuru dilekçesi sırasında turistik amaçlı seyahat ifadelerine yer verilmemelidir.  Ayrıca aile ziyaretine gelecek olan kişinin geri dönmesi inandırıcı be sebeplere dayalı olmalıdır. Ziyaret gerçekleştirecek olan kişi maddi gücünü de ispatlamalıdır.

Macaristan Aile Ziyareti Vizesi Gerekli Evraklar Nedir?

Macaristan Aile Ziyareti vizesi için Konsolosluk tarafından gerekli belgelerin temin edilmesi gerekmektedir. Gerekli olan evrakların neler olduğu, dikkat edilmesi gerekenler ve başvuru sonucunda ret cevabı almamak adına Çilek Vize’nin deneyimli ekibinden destek almanız faydalı olacaktır. Bunun için www.cilekvize.com internet sitesinden veya 0 850 888 70 71 telefon numarasından iletişime geçebilirsiniz.

Macaristan Aile Birleşimi

Türkiye’de yaşayan Macaristan vatandaşları, Türkiye’de oturma izni olan yabancı uyruklu vatandaşlar, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, vize işlemleri, kayıt işlemleri ve oturma işlemleri gibi resmi işlemlerini doğrudan Macaristan Ankara Büyükelçiliğine ve Macaristan İstanbul Başkonsolosluğuna başvurarak yapabilmektedir.

Macaristan İstanbul Başkonsolosluğuna ya da Macaristan Ankara Büyükelçiliğine, Macaristan aile birleşimi nedeni ile uzun süreli vize başvurusunda bulunacak olan kişi direkt olarak başvuru yapmak zorundadır.

Fiziki bir engeli ya da sağlık sorunu nedeniyle başvuruda zorluk yaşayacak olan kişiler, yerlerine vekil atayabilirler.  Onun dışında 6 yaş üstünde olan herkesin Macaristan Aile Birleşimi Vizesi için vize talebinde bulunması gerekmektedir. Aile birleşimi vizesi talebinde bulunanlar için belli kriterler aranmaktadır. Kişilerde aranan karakterler;

Macaristan vatandaşı veya resmi ikamet izni olan kişiyle evli olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Macaristan vatandaşının birinci dereceden yakını, evlilikten dolayı Macaristan vatandaşı olan çocuğa sahip olan diğer ülke vatandaşları aile birleşimi için ikamet izni talebine başvurabilmektedir. Macaristan vatandaşı üzerinde bulunan çocuk, velayeti yabancı uyruklu kişinin üzerinde bulunan reşit olmayan çocuk, kardeş, anne ve baba aile ferdi statüsüne girmektedir.

Macaristan Aile Birleşimi vize talebinde bulunacak olan kişiler için aşağıda belirtilen şartlar aranmaktadır. Bu şartlar;
Macaristan’da ikamet iznine, göçmenlik iznine, yerleşim iznine, geçici yerleşim iznine, ulusal yerleşim iznine, AT yerleşim iznine veya ikamet kartına sahip olan; Macaristan’da ikamet eden mülteci olarak tanımlanan kişinin aile ferdi veya refakatçisi bulunmayan çocuğun ebeveyni ya da vasisi olan; Macaristan’da ikamet eden kişinin geçimini sağladığı ebeveyn veya sağlık durumu nedeniyle kendine bakamayan kişinin kardeşi veya birinci dereceden akrabası olan kişiler Aile Birleşimi için oturma izni talebinde bulunabilirler.

Macaristan’da oturum izni alabilmek için ön izin yerine tek girişli vize almak isteyen kişiler, Macaristan’da ikamet edecekleri bölge müdürlüklerine başvurmaları gerekmektedir. Macaristan’daki bölge müdürlüğü aile birleşimi sebebi ile oturum iznini onayladığı taktirde, Türkiye’deki diplomatik temsilciliklere de bildirimde bulunulmaktadır.

Bunların yanında üçüncü ülke vatandaşlarına Macaristan oturma izni veren vize tipi; D Tipi tek girişli vizedir, bununda süresi 30 gündür. Bu vize tipiyle Macaristan’a gelen kişi, 30 gün içinde Macaristan Göçmenlik Ofisine ya da yetkilendirilen merkeze başvuru yaparak, adres ve konaklama bilgilerini beyan etmek zorundadır.

Vize sürecindeki en önemli maddelerden biri seyahat sağlık sigortasıdır. Oturum iznini kapsayan tüm sürede boyunca sağlık sigortası Türkiye’de yaptırılmazsa, 90 günlük sağlık sigortası Macaristan’da uzatılmak zorundadır.

Schengen (C Tipi) vizesi müracaatından sonra Macaristan (AEA) vatandaşlarının aile bireyleri, aile birleşimi oturum izni başvurusu yapabilmektedir. Schengen vizesi ile ülkeye giriş yapan kişiler en geç 90 gün içinde Macaristan’daki ikamet ettikleri yere göre yetkili IRM BÁH bölge müdürlüğüne ikamet kartı başvurusunda bulunmalıdır.

Aile Birleşimi vizesi için ilk olarak Macaristan C tipi vizesi için gerekli evraklar;

Aile birleşimi nedeni ile oturma izni başvurusu yapacak olanlar, istenilen belgelerin orijinal ve onaylı halini Macaristan Konsolosluğuna teslim etmelidir. Macaristan’da yaşayan aile bireyi, aile birleşimi D tipi başvurusunda davet talebini Adalet ve Kamu Düzeni Bakanlığı Göçmenlik ve Vatandaşlık Kurumu Bölgesel Bürosundan temin edebilmektedir.  Onaylanmış geçerli davet mektubunu alan kişi davetiyenin orijinal suretini ve istenilen belgeleri Macaristan diplomatik temsilciliğine götürerek, oturma izni talebinde bulunabilir.

Oturma izni esnasında ödenen başvuru ücreti, sadece Konsolosluk bölümü banka hesabına ödenmek zorundadır. Ödeme yapıldıktan sonra ödendiğini gösteren belge alınmalıdır. Ödenen vize ücretine Macaristan’da talep edilecek olan oturum izni başvuru ücreti de dahildir. Bundan sonra Macaristan’da tekrar ödeme yapılmasına gerek yoktur. Banka havalesi, posta veya başka bir şekilde yapılan ücret ödemeleri konsolosluk tarafından kabul edilmemektedir.  Bölge Müdürlüğü, oturum izni başvurusu ve aynı zamanda oturum iznini almanıza hak kazandıran vize hakkında kendilerine başvurunun iletilmesinden itibaren ekseriyetle 30 gün içinde karar verilmektedir.  Eğer oturum izni aile birleşimi değil de eğitim veya araştırma amacı içinse başvuran kişinin oturum izni IRM BAH’a iletildiği taktirde 15 gün içinde değerlendirilmektedir.

Aile Birleşimi Oturma İzni Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Aile birleşimi için yapılan oturma izni başvurusu direkt Macaristan Konsolosluğuna oturma izni alacak kişi tarafından yapılmalıdır.
  • 6 yaş üzerindeki bütün başvurularda biyometrik fotoğraf ve parmak izi istenmektedir.
  • Uzun süreli olan oturma izinlerinde tüm değerlendirme ve karar yetkisi Macaristan diplomatik temsilciliklerine aittir.
  • Macaristan Konsolosluğu eksiksiz ve doğru bilgileri içeren kanıtlayıcı nitelikteki evrakları kabul etmektedir. Ayrıca konsolosluk ek belge talebinde bulunabilme ve mülakat yapma hakkına sahiptir.

Orange Vize

İstanbul’da yer alan Macaristan Başkonsolosluğu 2015 yılından itibaren Schengen vizesi başvurularını Orange Vize merkezi üzerinden kabul etmektedir. Macaristan Konsolosluğu tarafından yetkilendirilen vize işlem bürosu Orange Vize, Macaristan başta olmak üzere Norveç, Slovenya, Portekiz Schengen vize başvurularını kabul etmektedir. İstanbul’daki Macaristan Başkonsolosluğu ile Norveç Kraliyeti Ankara Büyükelçiliği arasında bir temsiliyet anlaşması bulunmaktadır. Bu nedenler kısa süreli Norveç vizesi almak isteyenler başvurularını Orange vize merkezi üzerinden yapabilmektedir. Portekiz ve Slovenya’nın da Macaristan Konsolosluğu’nda temsiliyet anlaşması bulunmaktadır. Bu temsiliyet gereğince Portekiz ve Slovenya Schengen vizesi başvuruları Macaristan Konsolosluğunun yetki verdiği Orange İstanbul Vize şubesinden yapılmaktadır. Macaristan’a seyahat etmek isteyen Türk vatandaşları ve Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu üçüncü ülke vatandaşları bu sebeple Orange Vize merkezisinden Macaristan, Portekiz, Norveç ve Slovenya hakkında hizmet ve bilgi alabilmektedir.

Orange Vize merkezi, Macaristan Schengen Vizesi bireysel başvurularına, kolektif vize başvurularına ve Schengen vizesini kabul eden tüm seyahat acentelerine hizmet vermektedir. Macaristan Konsolosluğu tarafından yetkilendirmenin verildiği tek merkez olan Orange Vize merkezi, kısa süreli seyahat vizelerinde konsolosluk arasında koordinasyon sağlamaktadır.

Macaristan’ın diplomatik temsilciliklerime outsource edilmiş bir vize başvuru merkezi olan Orange, kısa süreli Schengen vizesi başvurularını kabul etmektedir. Orange vize merkezi, teslim edilecek olan belgelerde çıkacak olan eksikliği ve biyometrik prosedürlerde ortaya çıkacak olan yanlışlıkları en aza düşüren bir köprü görevi görmektedir. Başvuru yapacak olan kişi alınan randevu gününde ve saatinde başvuru yapmak zorundadır.

Başvuru evrakları teslim edilip tüm biyometri prosedürler tamamlandıktan sonra Macaristan diplomatik yetkileri tarafından vize değerlendirilme süresine girer. Başvuru işlemlerinde istenilen bilgiler birbiriyle uyumlu olmalıdır.

Macaristan Schengen vize başvurusu yapacak kişi Türkiye’nin neresinde olursa olsun İstanbul Orange Vize ofisinden başvuru yapmak zorundadır. Başvuru sonucu online olarak da takip edilebilmektedir. Eğer Schengen bölgesi dahilinde birden çok ülkeye ziyaret gerçekleşecekse veya Türkiye’ye döndükten sonra tekrar seyahat planı varsa ikili veya çoklu Schengen vizesine başvuru yapılmak zorundadır, bunun olumlu sonuçlanması tamamen konsolosluğa bağlıdır. Gidilecek olan ülkelerdeki konaklama ve ulaşım bilgileri başvuru dosyasında yer almalıdır. Orange vize merkezinin değerlendirme ve sonuç kısmında herhangi bir yetkisi yoktur, o sadece aracı konumdadır.

Macaristan Schengen Vizesi Nedir?

Schengen Bölgesi dış sınırlarını korumak ve güçlendirmek amacıyla 1985 yılında başlatılan Schengen iş birliğine Macaristan 21 Aralık 2007 tarihinde katılmıştır.

1985 yılında topluluk çerçevesi dışında başlatılan Schengen işbirliği, Schengen Bölgesi dış sınırlarını korumak ve güçlendirmek amacıyla bölge ülkeleri arasında serbest dolaşım imkanı sağlamaktadır. Macaristan Schengen bölgesine 21 Aralık 2007 tarihinde katılmıştır. Bu tarihten itibaren Macaristan Schengen vizesi ve Macaristan oturum izni işlemleri bütün Schengen bölgesi sınır kurallarına göre düzenlenmiştir.

Macaristan Konsolosluğu, Macaristan Schengen vizesi için kişinin seyahat amacına göre farklı belgeler talep etmektedir.

Macaristan’a kısa süreli seyahat planlayan kişi Orange’dan randevu almalıdır. Orange’dan randevu aldıktan sonra parmak izi (VIS) prosedürü için Macaristan Schengen vizesi başvuru sahibi Orange’da parmak izi vermeli ve başvuru dosyasına eklemelidir. 25 Eylül 2014 tarihinden itibaren AB ülkeleri vatandaşları dışında Schengen vizesi talebinde bulunan kişiler biyometrik veri prosedürüne tabi tutulmuştur. Bu tarihten itibaren Türkiye’deki tüm vize başvurularında başvuran kişilerden biyometrik fotoğraf ve parmak izi verilerinden oluşan V.I.S. (Vısa Information System- Vize Bilgi Sistemi) adı verilen sistem Schengen bölgesi başvurularının hızlı ve Schengen dolaşımının daha güvenli olmasını sağlamayı amaçlamaktadır.  25 Eylül 2014 tarihinden itibaren pasaportunun vize bölümünde V.I.S. ibaresi bulunan kişilerin tekrar parmak izi alma prosedürüne ihtiyaç duyulmamaktadır. Söz konusu tarihten itibaren Schengen kuralları çerçevesinde parmak izi vermiş olan kişi, 5 yıl süreyle Schengen bölgesi parmak izi uygulamasından muaf tutulmuştur.

25 Eylül 2014 tarihinden itibaren VIS ibaresi bulunan vize sahibi kişi adına birinci derece aile bireyleri olsa bile hiç kimse başvuru sahibi adına başvuruda bulunamaz.  Fiziksel olarak parmak izi veremeyecek bir engeli olan kişilerden parmak izi işleminden muaf tutulmuştur. Geçici fiziksel hasardan dolayı parmak izi veremeyen başvuru sahibi, fiziksel rahatsızlığı ortadan kalktığı zaman gerekli birime gidip parmak izi vermek durumundadır.  12 yaşının altında olan çocuklar parmak izi prosedüründen muaf olsa da biyometrik fotoğraflarını ibraz etme zorunluluğu bulunmaktadır.  Macaristan Schengen vizesi için kişinin seyahat amacına göre farklı belgeler talep edilmektedir. Macaristan’a seyahat etmek isteyen kişi, seyahat amacına göre değişiklik gösteren evrakları başvuru dosyasına eklemelidir. Orange Vize Başvuru Merkezi’nde, seyahat amacınıza göre değişiklik gösteren, Macaristan Konsolosluğunun Schengen vize kabul prosedürlerine uygun olarak danışmanlık ve vize hizmeti verilmektedir.

Schengen vizesi prosedürü içerisinde hazırlanılması gereken evraklar ve pasaport işlemlerinin eksiksiz ve doğru beyanlarla hazırlanmalıdır. Başvuru formu ve evraklarında bulunan herhangi bir yanlış beyanın sorumluluğu tamamen başvuru sahibine aittir.  İlk defa Macaristan vizesi işlerinde bulunacak kişiler Macaristan Schengen vizesi başvuru formunu dikkatle doldurmalıdır. Gerekli aktarım sürecinde Schengen ülke sınırları kuralları dahilinde gerekli belgelerin temini ve pasaportun güncel olarak resmi işlemlere uygun (Macaristan Schengen vizesi için iki boş sayfasının bulunması, vize sonlanma tarihinden sonra pasaportun altı ay geçerliliğinin bulunması) olması gerekmektedir.  Orange vize merkezi, başvuru yapılmadan önce Macaristan Konsolosluğunun yoğun olduğu tarihler göz önünde bulundurulmalıdır. Macaristan’ın ve Türkiye’nin resmi tatillerinde Macaristan Konsolosluğu kapalıdır. Macaristan Konsolosluğunun dönemsel olarak yoğun olduğu tarihler göz önüne alınarak başvuru yapılmalıdır. Macaristan’a seyahat etmeyi planlayan başvuru sahibi olası aksaklıkları ve Macaristan Konsolosluğunun vize işlem süresini uzatma ihtimalini göz önünde bulundurarak ulaşım ve konaklama rezervasyonlarını yapmalıdır.

Macaristan Vize Randevusu Nasıl Alınır?

Orange Vize Merkezi randevu sistemiyle çalışır. Randevu günü ve saatinde başvuru sahibinden Schengen Anlaşması gereğince parmak izi alınır. Orange vize başvuru merkezi Macaristan Schengen vize talep yoğunluğundan dolayı, Macaristan vizesi gerekli evrakların teslimi ve biyometrik işlemler için randevu sistemiyle çalışmaktadır.

Kısa süreli Macaristan Schengen vizesi başvurusunda bulunan kişi, Orange’dan Macaristan vize randevusu almalıdır. Randevu, başvuru sahibinin seyahatinden minimum 15 gün öncesinden alınmalıdır.  25 Eylül 2014 tarihinden sonra alınan Schengen vizelerinde parmak izi verilmiş olsa dahi vizenin üzerinde “VIS” ibaresi bulunmalıdır. “VIS” ibaresi bulunmayan daha önceden alınmış Schengen vize sahiplerinin tekrar parmak izi vermesi gerekmektedir.

Schengen Vize Bilgi Sistemi (VIS) uygulaması sebebiyle randevu bekleme süresi Macaristan Schengen vizesi başvurusunun yoğun olduğu tarihlerde uzayabilmektedir. Macaristan vizesi başvurusunda bulunacak kişi, Ankara’da ikamet ediyorsa tam vukuatlı nüfus kayıt örneğini Macaristan Konsolosluğuna sunmalıdırlar.

Macaristan’a seyahat eden kişinin masrafları birinci dereceden yakını tarafından karşılanacak ise seyahat eden kişi ile bağını kanıtlayıcı belgeleri Orange vize başvuru merkezine teslim edeceği başvuru dosyasına eklemelidir.

Macaristan Vize Ücreti Ne Kadardır?

Macaristan vize ücreti euro ile ödenmektedir. Vize ücreti 60/35 Euro arasında değişiklik göstermektedir. Macaristan Konsolosluğu tarafından vize işlemleri için yetkilendirilen kurumlar ve vize başvurularını kabul eden seyahat acenteleri de ek vize hizmet ücreti almaktadır. Bunun yanında başvuruda istenen biyometrik fotoğraf çekimi, fotokopi, kurye içinde ayrı ücret talep edilmektedir.
Macaristan VIP vizesine başvuru yapacaklar ise 160 Euro ödemek zorundadır. Fakat bu vize türünde ek ücret talep edilmemektedir.

Macaristan Vizesi Süresi

Ortalama olarak Macaristan vizesi 7-10 iş içinde çıkmaktadır. Seyahatten 1 ay önce başvuru yapılmak zorundadır. Konsolosluğun yoğun olduğu günler göz önünde bulundurularak başvuru yapılmalıdır.
Macaristan Schengen vizesi başvuruları ortalama olarak Macaristan Schengen vizesi başvuru sahibinin seyahat tarihinden iki gün önce sonuçlansa da Macaristan Schengen vizesinin onaylanma sürecinde günü geçen uçak ve konaklama biletlerinin tüm sorumluluğu tamamen başvuru sahibine aittir. Orange vize merkezinin online vize başvuru takip sistemi bulunmamaktadır, Macaristan Schengen vizesi başvuru sahibi online olarak vize durumunu sorgulayabilir.

Macaristan Vizesi Reddi Durumunda Ne Yapılır?

Egemenlik yetkisinin kendi iradesi ile sınırlama hakkı olan Macaristan Konsolosluğu, ülkesine girecek olan yabancıların hangi koşulda gireceğini belirleme hakkına sahiptir. Bundan dolayı Macaristan Konsolosluğu uygun görmediği vize başvurusuna ret verebilir. Vize başvurusunda istenilen şartların eksik bir şekilde yerine getirilmesi ret almayı doğrudan etkilemektedir. Vize başvurusu reddedilen kişi birden fazla itiraz etme hakkına sahiptir. Ret alan kişi 8 gün içinde Macaristan Konsolosluğuna itiraz edebilir ve yeniden başvuru da bulunabilir.

Macaristan Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nedir?

Seyahatin amacına ve başvuruda bulunulacak vize türüne göre hazırlanması gereken evraklar değişiklik göstermektedir. Hazırlanması gereken evraklar konusunda detaylı bilgiye Çilek Vize’nin 0 850 888 70 71 numaralı telefonlarında ulaşabilirsiniz.

Macaristan Vizesi başvurusunda dikkat edilmesi gereken hususlar;

  • Macaristan Schengen vizesine başvuru dilekçesi yazarken Türkçe, Macarca ve İngilizce yazılma hakkı varken, başvuru formu doldururken Türkçe veya İngilizce doldurulmalıdır.
  • Vize başvurusunda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, başvuru dosyasına eklenecek konaklama ve ulaşım rezervasyon bilgilerinin Türkçe veya İngilizce olmasıdır. Başvuru yapılacak diğer ülkelerde de kendi dillerinde değil de İngilizce ve Türkçe dillerinde bilgiler doldurulmak zorundadır.
  • Macaristan Schengen vizesi, Norveç, Portekiz, Slovenya’ya seyahat edecek kişilerin de pasaportuna da basılmaktadır. Gidilecek olan ülkelerin kısaltılmış ibaresi bulunmaktadır.
  • Vize başvuru yapacak olan kişi çalışıyor ise başvuru sırasında tüm kategoriler için barkodlu 4A hizmet döküm belgesi sunmalıdır.

Macaristan Oturma ve Çalışma İzni

Macaristan Uzun Süreli Vize

Macaristan’da oturma izni talebinde bulunan kişi, D tipi olan uzun süreli vize başvurusunu yapmaktadır. D vizesi başvuruları şahsen yapılmaktadır. Macaristan Konsolosluğu posta ve diğer yollarla yapılan başvuruları kabul etmemektedir.

Türkiye’deki T.C. vatandaşları ve burada ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlar, Macaristan dış temsilciliklerine başvuru yapabilirler. Macaristan’a giriş amaçlarına göre oturum izni formları prosedürleri de ayrılmaktadır. Macaristan uzun süreli oturma iznine BM BÁH tarafından onaylanan geçerli davet mektubu ile başvuru yapacak olan kişi, bu daveti başvuru dosyasına eklemelidir. Eğer oturma izni kazanç sağlamaya yönelik isteniyorsa BM BAH’ın internet sitesinden gerekli olan form doldurulmalıdır. Kazanç sağlamaya yönelik izinlerde randevu direkt konsolosluk tarafından verilmektedir. Bu başvuru da işveren tarafından yazılan çalışma pozisyonu resmi dilekçede belirtilmelidir. Dilekçenin dışında maaş gösteren iş sözleşmesi, üç aylık banka hesap dökümü, geçerli iş gücü talep listesi, mesleğin icra edilmesi için alınan eğitim belgesi sertifika, diploma vb. alınan eğitim belgesi de önemlidir.

Macaristan’da oturulacak olan yerin ikametini gösteren 3 ay içinde alınmış tapı belgesi de Macaristan Konsolosluğuna sunulmak zorundadır. Konsolosluk tarafından istenen tapu veya ikamet edilecek yerin belgesi, kira sözleşmesi ve kiralanan dairenin 3 ay içinde alınmış tapu belgesi, işveren tarafından karşılanması durumunda işveren tarafından hazırlanmış beyanat, daire sahibi durumunda 3 ay içinde alınmış tapu belgesi şeklinde olabilir. Ayrıca bu uzun süreli vize ve oturum izinlerinde seyahat amacı ve mesleki duruma göre istenilen belgeler değişiklik göstermektedir.

Macaristan Öğrenciler İçin Oturma İzni

Macaristan’a eğitim almak için giden öğrenciler, Ankara Macaristan Büyükelçiliğine vize talebinde bulunurken, Residence permit (except family reunion and work)” randevu tipini seçmek zorundadır. Uzun süreli vize başvuruları Macaristan diplomatik temsilciliklerine yapılmaktadır. Eğer öğrenci Erasmus ile Macaristan’a gidecekse bunun değerlendirmesini BAH sonucuna göre Macaristan Göçmenlik Bürosu değerlendirmektedir. Eğitim amaçlı oturum izinleri 1 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Öğrenci vizeyi aldıktan sonra zaman kaybetmeden uzun süreli oturum izni başvurusunda bulunmalıdır.

Araştırma Amaçlı Oturma İzni

Macaristan’a uyumlu araştırma kurumuyla yapılan anlaşmada araştırma yetkisi bulunan kurumun araştırma yapan kişiye verilen oturma izni süresinin aşılması durumunda araştırmacının maddi teminatı olmadığı düşünülerek, araştırmacı ülkesine dönerken oluşacak tüm masraflar araştırma kurumu tarafından belirlenmektedir. Bu masrafların karşılanacağına dair yazılı yükümlülük üstlenmektedir.

Gönüllü Faaliyet Amaçlı Oturma İzni;

Gönüllü faaliyet amaçlı alınan ikamet izinlerinde genel şartların ve davetiyenin dışında kabul eden ile gönderen kuruluş ve gönüllü görev alacak olan kişi arasında yapılan anlaşmanın ibraz edilmesi gerekmektedir.

Kanıtlayıcı nitelik taşıyan evraklarda, kabul eden kurumda yapılacak olan gönüllü hizmetin ne olduğu ve gönüllü görev kişinin hangi masraflarının karşılanacağı ayrıntılı bir şekilde belirtilmektedir. Burada hazırlanacak olan başvuru dosyasına, gönüllü hizmet alacak olan Macar kurum tarafından gönderilen kabul belgesi ve hizmet verecek olan kişinin maddi olanlarını destekleyecek olan belgeler de eklenmek zorundadır.

Tedavi Amaçlı Oturma İzni;

Tedavi amaçlı başvurulan oturma izinlerinde farklı belgeler istenmekte ve farklı prosedürler uygulanmaktadır.

-Tedavinin yapılacağı Macar Sağlık Kurumunun kabul belgesini alan kişi, küçük yaştaki çocuğu içinde ya da kendi ihtiyaçlarını karşılamayan aile bireyi içinde başvuru da bulunabilme hakkına sahiptir. Tedavi amaçlı başvuruda masrafların kimin tarafından ve ne şekilde karşılanacağına da dair beyanatta bulunulmalıdır.
-Verilen beyanatı kabul eden Macar sağlık kurumu veya başvuru yapan kişi vermelidir. Eğer tedavi masraflarını kişi kendisi karşılayacaksa bunu belgelemek zorundadır. Son 3 aylık banka hesap döküm ve tapu senedi fotokopisi gibi belgeler istenmektedir.
– Başvuru yapan kişi hastanede kalmayacaksa konaklayacağı yeri belgelerle kanıtlamak zorundadır.
-Yanında refakatçi alması durumunda, refakatçinin ikamet yeri belgesi ve geçimini sağlayan maddi teminat miktarı doğrulanmalıdır.
– Başvuru dosyasına Macaristan Sağlık Kuruluşunu kabul belgesi eklenmelidir.
-Türkiye’deki hastaneden tedavinin Macaristan’da devam ettirilmesi gerektiğini kanıtlayan rapor da başvuru dosyasına eklenmelidir.

Konsolosluk tarafından uygulanan bu şartlar T.C. vatandaşları için geçerlidir. Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşların vize taleplerini daha erken tarihlerde yapması gerekmektedir. Yabancı uyruklu vatandaşların vize işlemleri daha uzun sürebilir.

Macaristan Çalışma ve Oturma İzni

Macaristan’da uzun süre (90 günden fazla) kalmak isteyen T.C. vatandaşları oturma izni başvurusunda bulunmaktadır. Başvurular, Göçmenlik ve Vatandaşlık İşleri Kurumu tarafından değerlendirilmektedir. Eğer kurum olumlu olarak değerlendirmeyi gerçekleştirirse Macaristan Konsolosluğu, oturum izni alınması amacıyla ülkeye giriş yapılması için en fazla 30 güne kadar tek girişli vize hakkı tanımaktadır.  Oturum izni talebinde bulunmak gereken tek girişli vize onaylanmasına eş zamanlı karar verilmektedir. Macaristan vizesi, Macaristan’daki ikamet yerine göre yetkilendirilen bölge müdürlüğünden oturma izninizi alınmasına hak tanınmaktadır.

BM BÁH’ın   Türkiye’deki ikamet adresine göre yetkili kurum tarafından onaylanan tek girişli vize türüyle Macaristan’a giriş yapan kişilere, oturum izni için en fazla 30 günlük ikamet hakkı tanınmıştır. Macaristan’a giden kişi oturum izni almak için 30 içerisinde gerekli prosedürleri tamamlamalıdır.

Macaristan’a giriş için genelde tek girişli vize alınmaktadır. Bu vize ile diğer Schengen ülkelerine giriş yapılmamaktadır. Ancak Macaristan oturum izni alındıktan sonra Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı edilir ve ülkeler arasında transit geçiş gerçekleştirilir.

Macaristan’da oturma izni alıp çalışmak isteyen yabancı uyruklu vatandaşların “çalışma izni-work permit”e sahip olması gerekmektedir. Oturma ve çalışma izninde gereken şartlara uyum sağlanamadığı zaman kişi Macaristan’dan ihraç edilebilir.

Macaristan’da oturmak ve çalışmak isteyen kişi geçerli oturma iznini aldıktan sonra çalışmak izni vizesini (D-3 veya D-4) almak zorundadır. Yalnızca uzun süreli vizesi olan T.C. vatandaşları oturma ve çalışma iznine başvuru yapabilir.

Macaristan oturma izni talebinde bulunan kişi gerekli koşulları sağlıyorsa 4 yıl süre ile oturum izni verilmektedir. 4 yıl sonunda 2’şer yıllık oturma izni uzatma süresi eklenmektedir. Oturma izni ve çalışma izni aynı süreye denk geliyorsa, çalışma izni devam eder.

Oturma izni süresi, çalışma izni süresini aşmamalıdır. Ayrıca pasaport süresi oturum izni süresinden 6 ay daha uzun olmak zorundadır.

Oturma izni başvuruları Macaristan Göçmen ve Vatandaşlık Ofisi’ne yapılmaktadır. Bu başvurular oturma izni uzatma süresi dahil standart bir formla birlikte yapılmalıdır. Başvuru yapacak olan kişi başvurusunu Macaristan’da ikamet ettiği bölgedeki Bölgesel Müdürlüklere ve Müşteri Ofislerine yapmak zorundadır. Uzatma talebi yasal oturma izninin bitmesine en geç 30 gün kala yapılmalıdır. Eğer bu sürede uyumsuzluk durumları varsa oturma izni ret alabilir.

Turistik Vize

Macaristan’a kısa süreli tatil amaçlı giderek ülkenin kültürünü tanımak isteyenler Macaristan Turist vizesine başvuru yapmaktadır. Turist vizesi kısa süreli “Schengen” vize kategorisine girmektedir. T.C. vatandaşı Umuma Mahsus (Bordo) pasaporta sahip olan herkes Macaristan turistik vize prosedürünü tamamlamak zorundadır. Schengen vizesi 180 gün içinde Schengen ülkelerinde 90 günü aşmayan seyahatler de geçerlidir.

Macaristan konsolosluğu 90 günü aşmayan vize değerlendirmesinde; seyahat edecek olan kişinin ziyaret tarihlerine, meslek durumuna, yaş durumuna, konaklama ve ulaşım bilgilerine dikkat etmektedir. Macaristan Schengen vizesi alan kişiler eğer gezilerini Macaristan’dan başlatırsa Schengen Bölgesi’ndeki ülkelerde serbest dolaşım hakkına sahiptir.

Macaristan turistik vizesi için 21 Aralık 2007’den itibaren Macaristan Konsolosluğu, Macaristan diplomatik temsilcilikleri tarafından hazırlanan resmi Macaristan Schengen vizesi başvuru formalarını kabul etmektedir. Eğer kişi T.C. vatandaşı değilse Macaristan Turistik vize başvurusu sırasında Türkiye’deki yasal oturma iznini belgelemek zorundadır.

Macaristan Turistik vize başvurularında T.C. vatandaşları ve Türkiye’de yasal oturma izni bulunan yabancı uyruklu kişilerin, gerektiğinde yapılacak olan acil tıbbi işlemler veya sağlık sorunu ile Türkiye’ye gönderilmesi gerektiğinde uluslararası geçerli olan 30000 Euro tutarındaki sağlık sigortasını yaptırmaları zorunludur.

Eğer Macaristan Turist vizesine başvuru yapıp başka ülkelere de seyahat yapılacaksa gezi Macaristan’dan başlamak zorundadır.

Schengen bölgesine giriş Macaristan’dan olmalıdır. Macaristan girişli olmayacaksa gidilmek istenen ülkenin konsolosluğundan Schengen vizesi talebinde bulunmalıdır.

Bazı şartlar dahilinde sınır kapısında da vize verilmektedir. Bu işlem yalnızca AEA vatandaşlarının aile üyeleri olduğunda uygulanmaktadır. Başka ülke vatandaşları böyle bir istekte bulunduğunda tümüyle istisnai koşullar uygulanmaktadır. Macaristan’a gitmek isteyen AB veya AEA (Avrupa Ekonomik Alanı) üye ülke vatandaşları Schengen vizesi almadan girebilme hakkına sahiptir.

Türk ve Azeri hizmet ve diplomatik pasaporta sahip kişilerden vize muafiyetinden yararlanmaktadır. Macaristan’a vize almadan gidilebilecek olan ülkeler ise;  “Amerika Birleşik Devletleri, Andorra, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Brunei, Guatemala, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong (yalnızca “Hong Kong Special Administrative Region” pasaportu olanlar), İsrail, İsviçre, İzlanda, Japonya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Kosta Rika, Liechtenstein, Makao (yalnızca “Regio Administrativa Especial de Macau” pasaportu olanlar), Malezya, Meksika, Monako, Nikaragua, Norveç, Panama, Paraguay, Salvador, San Marino, Singapur, Şili, Uruguay, Vatikan, Venezuela ve Yeni Zelanda” şeklinde sıralanmıştır.

Macaristan Konsolosluğuna Macaristan turist vizesi için başvuran kişi, başvuru sırasında turistik amaçlı olduğunu belirtmek zorundadır. Macaristan vizesi talep dilekçesi verilirken aile ziyareti, iş faaliyeti gibi turist gezi dışındaki çelişki yaratacak ibarelere ve ifadelere yer verilmemelidir. Vize başvurusunda genel evrakların dışında Schengen bölgesi gezisi sırasında konaklama dahil tüm giderleri karşılayacak olan teminat belgesi de dosyaya eklenmektedir.  Konsolosluk gerekli gördüğü taktirde ek evrak talep edebilir veya yüz yüze görüşmeye çağırabilir. Değerlendirme süresi 7 iş günü içinde gerçekleşmektedir. Fakat bu 30 günüde bulabilir.

Macaristan Turist Vizesi İçin Gerekli Evraklar Nedir?

Başvuruda bulunan kişinin mesleki durumuna göre Macaristan Konsolosluğunun talep ettiği belgeler değişmektedir. Gerekli olan evrakların neler olduğu, dikkat edilmesi gerekenler ve başvuru sonucunda ret cevabı almamak adına Çilek Vize’nin deneyimli ekibinden destek almanız faydalı olacaktır. Bunun için www.cilekvize.com internet sitesinden veya 0 850 888 70 71 telefon numarasından iletişime geçebilirsiniz.

  • null
    0 850 888 70 71 – 0 224 532 24 71
  • null
    Merkez/Bursa
    Şube 1: Santender /İspanya
    Şube 1: Kıbrıs/ Gazimağusa