02 Nisan 2025
02 Nisan 2025
Uluslararası geçerliliğe sahip bir kimlik olarak tanımlanan pasaportlar, yurt dışına yapılan her türlü seyahat için gerekli olan bir araçtır. Pasaportlar, amaç ve özelliklerine göre yetkili kurumlara yapılan başvurular ile alınabilir. Online veya doğrudan yapılan başvuru süreçlerinde başvuru sahibinden bazı evraklar talep edilir.
Uluslararası kimliği nitelendiren pasaportlarda kişilerin ziyaret ettikleri ülkelerin vize kayıtları yer almaktadır. Pasaport başvurusu sırasında kişilerden T.C. kimlik kartı ya da geçici kimlik belgesi, son 6 ay içerisinde çektirilen 2 adet biyometrik fotoğraf, harç ve defter bedelinin ödendiğine dair dekont ve eğer alınmış ise eski pasaport talep edilir. Belgeleri eksiksiz şekilde hazırlayan kişiler, başvuruları onaylandıktan sonra pasaportlarını elden veya kargo yoluyla teslim alabilmektedir.
Çilek Vize, hem pasaport başvuru sürecinde hem de seyahat etmeyi istediğiniz ülkenin vize onay sürecinde sizlere profesyonel desteğini sunar. Özellikle ilk kez yurt dışına seyahat edecek olan kişiler için tüm süreç deneyimli bir ekip ile yürütülmektedir.
Pasaport almayı isteyen kişilerin, yaş ayrımı olmaksızın başvuruları bireysel olarak yapmaları gerekir. Bu noktada ilk olarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden online ya da ALO 199 üzerinden randevu alınır. Randevu bulunulan il veya ilçenin Nüfus Müdürlüklerine oluşturulabilmektedir. Online alınan randevularda:
işlemleri tamamlanmalıdır. Bununla birlikte randevularını ALO 199 üzerinden almayı isteyen kişiler ise:
Randevu tarihi belirlenen kişilerin, bu tarihe kadar pasaport için gerekli olan evrakları hazırlamaları ve pasaport bedellerini ödemeleri gerekir. Alınan randevu tarihi ve saatinde istenilen belgeler ile birlikte başvuru merkezine gidilerek başvuru tamamlanır.
Başvuru sırasında kişilerden, parmak izi ve yüz tanımlama gibi biyometrik veriler de alınır. Ayrıca pasaportlarda geçerlilik süresi, biyometrik fotoğraf, vize sayfaları ve mikroteks de yer alır. Pasaport başvurusu onaylanan kişiler, pasaportlarını posta yoluyla veya il/ilçe Nüfus Müdürlüklerinden alabilmektedir.
Pasaportlar, amaç ve özelliklerine göre farklı çeşitlere ayrılır. Farklı renkteki 6 pasaport tipi, belirli özellikler ile başvuran kişilere sunulur. Pasaport çeşitleri ve özellikleri şu şekildedir:
Bordo (Umuma Mahsus) pasaportlar dışındaki pasaport türlerine belirli şartlar altında sahip olunabilmektedir. Bununla birlikte Yeşil ve Gri pasaportlar için yapılan başvurularda harç bedeli ödenmemektedir.
Pasaport başvuru sürecinde, pasaportun türüne göre başvuru yapan kişilerden bazı evraklar talep edilir. Bordo, yeşil ve gri renkli pasaportların tümünde ortak olarak talep edilen evraklardan bazıları şu şekildedir:
Umuma Hususi pasaportlar için randevu tarihine kadar harç ve defter bedelinin ödenmesi gerekir. Bu bedel Yeşil ve Gri renkli pasaportlar için geçerli değildir. Ayrıca pasaport başvuru sürecinde ödenen harç ve defter bedeli için dekont gerekmemektedir. Sistemde otomatik olarak gözüken ödemeler pasaport başvuru sürecinde dikkate alınır.
Bununla birlikte harçsız pasaport başvurusu için öğrenci belgesi de gereklidir. 25 yaşına kadar geçerli olan Yeşil pasaporttan yararlanmayı isteyen öğrencilerin başvuru sürecinde güncel öğrenci belgelerini edinmeleri önemlidir.
Pasaport başvuruları her ne kadar kolay bir süreç gibi gözükse de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Tüm sürecin özenle takip edilmesi pasaportun kolayca çıkarılmasını sağlar. Başvuru süreci ve sonrasında dikkat etmeniz gereken noktalardan bazıları şu şekildedir:
Hem pasaport başvuru sürecinde hem de sonrasında bu faktörlere dikkat edebilirsiniz. Böylece pasaportunuzu sorunsuz şekilde kullanmanız mümkün olacaktır. Başvuru süreci ve yurt dışı seyahatleri ile alakalı sorularınızı Çilek Vize üzerinden yanıtlandırabilirsiniz.
Başvuru süreci onayladıktan sonra pasaportların basımı gerçekleştirilir. Basım işlemi gerçekleştirilen pasaportlar 56 ilin merkezine 1 günde, diğer il merkezlerine 2 günde ve ilçe merkezlerine ise en fazla 4 gün içerisinde teslim edilir. Pasaportlar Nüfus Müdürlüklerinden veya kargo üzerinden alınabilir.
Basımı tamamlanan pasaportlar beyan edilen adrese en geç 4 iş günü içerisinde gönderilir. Adreste teslimi tamamlanmayan pasaportlar 10 gün süreyle PTT şubesinde bekletildikten sonra başvurunun yapıldığı merkezde teslim edilir.
2025 yılında Bordo (Umuma Mahsus) Pasaport için harç bedeli pasaport süresine göre değişiklik gösterir. Pasaport süresine göre ödenmesi gereken harç bedeli aşağıda yer almaktadır. Yeşil ve Gri renkli pasaportlar için ise yalnızca defter bedeli ödenmektedir.
Pasaport Süresi |
Harç Bedeli |
Defter Bedeli |
Toplam Tutar |
6 ay |
2.359,40 TL |
1.135,00 TL |
3.494,40 TL |
1 yıl |
3.449,40 TL |
1.135,00 TL |
4.584,40 TL |
2 yıl |
5.631,40 TL |
1.135,00 TL |
6.766,40 TL |
3 yıl |
8.000,00 TL |
1.135,00 TL |
9.135,00 TL |
3+ yıl |
11.274,00 TL |
1.135,00 TL |
12.409,00 TL |
Pasaport defter ve harç bedeli, anlaşmalı bankalara, Gelir İdaresi Başkanlığına ait web sitesine, vergi dairesi müdürlüklerine veya PTT Şubelerine ödenebilir. Ödenen harç ve defter bedelinin sistemde gözükmesi nedeniyle başvuru sürecinde dekont talep edilmez.
Yurt dışı seyahatinde pasaportunu kaybeden kişilerin izlemeleri gereken belirli bir süreç bulunur. Pasaport kaybından sonra ilk olarak bulunduğunuz bölgede bir polis merkezine giderek tutanak tutturulur. Tutulan tutanağın sonraki işlemlerde kullanılmak üzere “aslı gibidir” belgesinden 2-3 adet çoğaltılmalıdır. Ardından T.C. büyükelçiliğine başvurularak geçici pasaport talep edilmesi gerekir. Bu süreçte kişilerden 2 adet biyometrik fotoğraf ve kimlik kartı talep edilir. Geçici pasaport ile Türkiye’ye dönüş sağlandıktan sonra pasaport yenileme başvurusunda bulunulur ve talep edilen belgeler ile pasaport yenilenir.
Kayıp pasaportta geçerliliği devam eden vizelerin, yeniden başvuru ile alınabilmesi için ilk olarak geçerli vizenin iptali gerekir. Vizenin iptali noktasında kayıp pasaport tutanağı, fotokopisi ve bireysel dilekçe ile ilgili ülkenin konsolosluğuna başvuru yapılır.
Pasaport randevusu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden online şekilde ya da ALO 199 üzerinden alınabilir.
Pasaport geçerlilik süresi, pasaportun yurt dışı seyahatlerinde hangi süre ile kullanılabileceğini ifade eden bir süredir. Bordo (Umuma Husus) pasaportlarda bu süre 6 ay ila 10 yıl arasında değişiklik gösterir.
Pasaport başvurusunda talep edilen fotoğraf, son 6 ay içerisinde ve ön cepheden yüz tamamen görünecek şekilde çekilen, 50mmx60mm ebatlarında, göz, alın, yüz ve çenenin açık olduğu, renkli veya renksiz gözlük kullanılmayan ve yüz biyometrisinin tespit edilebileceği şekilde olmalıdır. Bilgisayarda çoğaltılan, fotokopi çektirilen veya biyometrik olmayan fotoğraflar kabul edilmemektedir.
Öğrenciler için pasaport başvuru süreci değişmese de bu süreçte talep edilen belgelerde ve ödenen ücretlerde değişiklik olabilir. Umuma Mahsus pasaportlarda, 25 yaşına kadar öğrenimine devam eden öğrencilerden, yabancı ülkelerde öğrenimine devam eden (yaş fark etmeksizin) öğrencilerden ve Milli Eğitim Bakanlığı izni ile yurt dışına gidenlerden harç ücreti alınmaz.