İtalya

İtalya, Güney Avrupa’da Akdeniz’e kıyısı olan bir yarımadadır. İsviçre Fransa Slovenya ve Avusturya ile komşudur. Ayrıca Sicilya ve Sardunyanın da bağlı olduğu ülke Avrupa’da 61.000.000 nüfusu ile Avrupa’nın en kalabalık 4 Ülkesinden birisidir. Yüzölçümü 302,000 metrekare olan İtalya’nın iklimi ılıman bir iklimdir. İtalya Roma İmparatorluğu’na ev sahipliği yapmış ülkelerden biridir. Dini inancı Hristiyan Katolik’tir. Hristiyan Katolik mezhebinin merkezi de Vatikan’dır.

Tarihi miras açısından son derece zengin olan ülke çok fazla turist almaktadır. İtalya birçok kuruluşa üye ülkelerden biridir. G7, Avrupa Birliği, NATO, OECD, Birleşmiş Milletler, Dünya Ticaret Örgütüdür. Ekonomisi oldukça gelişmiştir. Turizm açısından da çok fazla turist alan ülkelerden biridir. İtalya’nın başkenti Roma’dır. İtalya 20 bölgeye ayrılmaktadır. İtalya’nın içinde Vatikan, San Marino ve İtalya 3 farklı ülke gibi düşünülebilir. İtalya’nın en turistik şehirleri Roma, Milano, Napoli, Palermo, Floransa, Bari, Venedik, Verona ve Pisa’dır.

İtalya’nın resmikabul edilmiş dili İtalyancadır. Neredeyse nüfusunun tamamı İtalyanca konuşur. Ancak Ülkede İspanyolca Fransızca ve İngilizce ‘de konuşulan diller arasındadır.Ayrıcaİtalya’da birçok dil okulu bulunmaktadır. Ayrıca gençlerin birçoğu İtalyancayı öğrenmek istemektedir. Özellikle Roma ve Floransa gibi şehirlerde dil okulları çok fazladır. İtalya’daki dil okullarında farklı programlar uygulanmaktadır.

İtalya Aile Birleşimi

İtalya Aile Birleşimi için İtalya’da yasal oturma izni ile yaşayan ve çalışan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye’de ikamet izni sahibi üçüncü ülke vatandaşları aile birey (ler)ini İtalya’ya getirebilmesi için İtalya’daki Prefettura/Sportello Unico Immigrazione Ofisi’ne başvuruda bulunmalıdır.

Sportello Unico Immigrazione Ofisi, başvuru çerçevesinde, aile birleşimi için “Nulla Osta” adındaki izin belgesini Türkiye’deki ilgili İtalyan Konsolosluğuna iletmektedir. İtalya’ya aile birleşimi yolu ile seyahat etmek isteyen aile birey (ler)i Türkiye’deki ikamet bölgelerine en yakın İtalya Konsolosluğuna aile birleşimi vizesi için (visto per il ricongiungimento familiare) gerekli belgelerle başvuruda bulunmalıdırlar.

İtalya’ya seyahat edecek olan aile birey (ler)i İtalya’ya girişlerine müteakip 8 gün içinde İtalya’daki ikamet bölgelerine en yakın Posta Ofisine giderek Permesso di Soggiorno talebinde bulunmalıdır. Posta Ofisinde gerekli başvuru formlarını dolduran aile bireyi İtalya Emniyet Müdürlüğü’nden temin ettiği “ricevuta” isimli belge üzerindeki numarayla oturma izni sonuçlarını İtalya Emniyet Müdürlüğü’nün resmi sitesinden online olarak takip edebilir.

Temel amacı İtalya’da ikamet eden aile bireyiyle aile kurmak ve birlikte yaşamak olan Aile Birleşimi Vizesi talebinde bulunmak için İtalya’da yasal olarak ikamet eden kişiyle ikinci dereceye kadar yakınlığın bulunması zorunluluğu vardır. Dönemsel işler için verilen aile izinlerinin süresi 6 ay olmakla birlikte bu süre 3 ay daha uzamaktadır. Serbest çalışanlar, işverenin yanında çalışanlar veya aile şirketi olan kimseler için çalışma vizeleri 2 yıla kadar geçerli olabilmektedir. İtalya çalışma iznine sahip kişi iş değiştirdiği takdirde İtalya Göçmenlik Ofisine bildirmelidir.

Aile Birleşimi yoluyla İtalya vatandaşlığına geçmek için başvuruda bulunulabilir. Bu durumda İtalyan hükümeti ülkenin kültürüne olan adaptasyon ve İtalyanca dil yeterliliğinin ölçüldüğü testlere tabi tutabilmektedir.

Uzun süreli/d tipi vize kategorisinde bu vize türü kısa süreli aile/akraba ziyareti için temin edilen İtalya Schengen vizesinden farklılık göstermektedir. İtalya Schengen vizesi 180 gün içerisinde en fazla 90 gün kalma şartı koşarken aile birleşimi vizesi ile 90 günden fazla ikamet edebilmektedirler.

Oturma İzni

Aile birleşimi başvurusunda bulunan kişiler İtalya’ya girişinden itibaren 8 gün içerisinde İtalya oturum izni başvurusunda bulunabilirler. Oturma izni için başvuruda bulunan kişinin durumuna göre hazırlanması gereken evraklar farklılaşmaktadır. Hazırlanması gereken belgelerin neler olduğuna ait bilgiler için Çilek Vizeye ait 0 850 888 70 71 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz.

Oturma İzni Uzatma Talebi Süreci

İtalya’da çalışmaya devam eden kişi gerekli belgeleri temin etmesi halinde oturum iznini uzatabilir. İtalya’da ikamet eden kişiye refakat edecek aile bireyleri için de İtalya oturma izninin uzatılma süreci ortalama olarak 9 aydır. Ayrıca ikamet eden kişiler oturma izni bitmeden 60 gün içinde oturma izni başvurusu yapmak zorundadırlar.

İtalya oturum izni uzatma talebini takip eden 7 ay içinde İtalya Emniyet Müdürlüğü oturma izni uzatma talebinde bulunan kişiyi mektup aracılığıyla parmak izi vermesi için çağırmaktadır. Parmak izni verme işlemi tamamlandıktan sonra ekseriyetle 60 gün içinde başvuru sahibine oturum kartı teslim edilmektedir.

İtalya Vize Başvurusu

İtalya’ya seyahat edecek Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile Türkiye’de ikamet izni bulunan üçüncü ülke vatandaşları (geçerli Schengen vizesi sahibi değillerse) İtalya vize başvurusu yapmak zorundadırlar. Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaportu sahipleri ise seyahatleri 180 günde 90 gün ile sınırlı olmak kaydıyla bu vizeden muaftırlar.
Bununla birlikte İtalya Devleti Schengen Bölgesi üyesi olduğu için kısa süreli İtalya seyahatlerinde Schengen vize prosedürü uygulanmaktadır. Ancak kişilerin pasaportunda geçerli Schengen vizesi var ise İtalya’ya seyahat edebilirler. Ayrıca İtalya Schengen vizesi sahibi kişiler, seyahatlerini İtalya’dan başlatmak ve en uzun süre İtalya’da kalmak koşuluyla vize süreleri dahilinde diğer Schengen ülkelerine de vizesiz seyahat edebilmektedirler. En fazla 90 gün olan İtalya Schengen vizesi için Konsolosluk başvuru sahibinin seyahat amacına ve konaklama rezervasyonlarına göre vize süresini değiştirebilmektedir.
90 günden fazla ve kesintisiz ikamet gerektiren İtalya seyahatleri için uzun süreli İtalya vizesi başvurusu yapmak gereklidir. Bu durumda başvurular doğrudan resmi dış temsilciliklere yapılmaktadır. İtalya Konsolosluğu kısa süreli (90 güne kadar olan) seyahat amaçlı İtalya vizesi başvurularını doğrudan kabul etmemektedir. Ancak uzun süreli İtalya vizesi (oturum) başvuruları söz konusu olduğunda direkt olarak İstanbul İtalya Başkonsolosluğuna, Ankara İtalya Büyükelçiliğine veya İtalya İzmir Konsolosluğuna başvuruda bulunulmalıdır.

İtalya Vize Çeşitleri

İtalya’ya seyahat eden kişilerin İtalya vizesi başvuruları ülkeye yapacakları seyahatin amacına uygun olarak değişmektedir. Seyahatlerin amacına ve süresine göre değişen İtalya vize çeşitleri;
–    İtalya turistik vizesi
–    İtalya aile ziyareti vizesi
–    İtalya ticari vizesi
–    İtalya oturma vizesi
–    İtalya çalışma vizesi şeklinde sınıflandırılmıştır.
İtalya Kısa Süreli Vize (Schengen Vizesi): İtalya Devleti’ne resmi, turistik, ticari, eğitim, tedavi, ziyaret gibi amaçlarla seyahat etmek isteyen kişilerin başvurması gereken vize türü olmakla birlikte başvuruda bulunan kişilere gidilen ülkede en fazla 90 gün konaklama imkanı vermektedir.
İtalya Uzun Süreli (Ulusal) Vize: İtalya’da kesintisiz olarak 90 günden fazla konaklaması gereken kişilere (öğrenci, aile birleşimi, çalışma amaçlı) ikamet için verilen vizedir.
İtalya Ekspres Vize: 2014 yılında başlayan bu uygulamaya göre başvuruda bulunulan kişilerin işlemleri 48 saat içinde sonuca ulaştırılmaktadır.

İtalya Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Seyahatin amacına ve başvuruda bulunulacak vize türüne göre hazırlanması gereken evraklar değişiklik göstermektedir. Hazırlanması gereken evraklar konusunda detaylı bilgiye Çilek Vize’nin 0 850 888 70 71 numaralı telefonlarında ulaşabilirsiniz.

İtalya Vize ücreti

İtalya Konsolosluğu İtalya vizesi başvurusunda bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından İtalya Schengen vizesi için 60 Euro, İtalya Ulusal vizesi için ise 116 Euro vize harç bedeli talep etmektedir. Bununla birlikte tarafından tahsil edilen bu ücret yalnızca İtalya vizesi harç bedelidir. Biyometrik veri (parmak izi taraması) işlemi, kargo masrafı ve aracı kurumlara hizmet bedeli olarak ödenen ücretler vize harç bedeline dahil değildir.

İtalya Vize Başvurusu

İtalya Konsolosluğu tarafından Kısa Süreli İtalya vizesi (Schengen vizesi) başvuruları şahsen kabul edilmemektedir. Bu nedenle kısa süreli İtalya Vizesi İtalya Konsolosluğu yetkilendirilmiş kurumlar ya da Vize Merkezleri ile Turizm/Seyahat Acenteleri aracılığı ile yapılmalıdır. Ancak çalışma, oturum vb. amaçlarla uzun süreli İtalya vizesi başvuruları ise İtalya Konsolosluğu’na ya da İtalya Büyükelçiliği’ne şahsen yapılabilmektedir.

Üçüncü Ülke Vatandaşları İçin İtalya Vizesi

Türkiye’de ikamet eden ve oturma iznine sahip üçüncü ülke vatandaşları İtalya vizesi başvurularını Türkiye’den yapabilmektedir. Şu an “Savaş Bölgesi” konumunda olan Irak ve Suriye vatandaşları için de aynı durum geçerlidir. Ancak İtalya vizesi için başvuruda bulunan üçüncü ülke vatandaşları Türkçe ya da İtalyanca bilmedikleri takdirde, vize başvurularını tercüman refakatinde yapmaları gerekmektedir.
İtalya vizesi başvurularında biyometri işlemi şartı olduğundan dolayı İtalya vizesi başvurusunda bulunan diğer ülke vatandaşlarının başvurularını şahsen yapması gerekmektedir. Başvurular İtalya Konsolosluğu tarafından yetkilendirilmiş kurum veya Çilek Vize aracılığıyla yapılabilmektedir.

İtalya Vizesi Kaç Günde Çıkar?

İtalya vizesi başvurularını 3-7 iş günü içerisinde sonuçlandırmaktadır. Ancak vize başvuru sürecinin konsolosluk tatil günlerine denk gelmesi ya da evrak tamamlama süreci ile ilgili işlemlerin uzaması durumunda süreç 1 aya kadar uzayabilmektedir. Bu yüzden vize başvuru işlemlerinin seyahat tarihinden 30 gün önce başlatılması faydalı olacaktır.

İtalya Oturma İzni

İtalya oturma izni (permesso di soggiorno) alınması yapılacak ön başvuru İtalya’da ikamet edilen yerdeki Postaneye yapılmalıdır. Başvuru ücretinin postaneye ödenmesinden ve gerekli formların doldurulmasından sonra ilgili birim İtalya oturum izni talep eden kişiye bir randevu kağıdı (ricevuta) verir. Kişinin bağlı bulunulan Emniyet Müdürlüğü’ne (Questura) gitmesi gereken gün ve saati belirten randevu kağıdı verilir. Randevu tarihinde bağlı bulunduğu Emniyet Müdürlüğüne giden başvuru sahibinin parmak izini vermesi gerekir. Bu prosedür her yıl aynı şekilde tekrarlanmak zorundadır.
Ön oturum izni başvurusunda temin edilen “ricevuta”nin yasal olarak geçerliliği bulunmamaktadır. Oturum izni aşamasında Türkiye’ye kısa süreliğine gelip İtalya’ya dönmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yıllık oturumu dolmuş izin belgesine sahipse, bu belgeyle birlikte “ricevuta”sını yanında bulundurarak; hava ve deniz yoluyla doğrudan ve aynı sınır kapısını kullanarak Türki’ye giriş çıkış yapabilir. İtalya’da oturum izni müracaatında bulunacak kişi aynı zamanda İtalya’da çalışacaksa çalışma iznine (Lavoro Subordınato) sahip olmalıdır.

İtalya Çalışma İzni

İlk olarak, İtalya’da çalışacak olan ve belirli bir iş sözleşmesine sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının yapması gerekenler ise;

  • İşverenin kendisine en yakın valilikte (Prefettura) bulunan Göçmenlik için Tek Gişe (Sportello Unico Immigrazione) ofisine istihdam sağlayacağı yabancı uyruklu kişinin çalışma izni için başvuru yapmalıdır.
  • İşveren İtalya İçişleri Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde bulunan “Sportello Unico Immigrazione” bölümünden online işçi alımı için gerekli bilgileri doldurmalı ve başvuruda bulunmalıdır.
  • Bununla birlikte İşveren istihdam sağlayacağı yabancı uyruklu kişiyle yaptığı iş sözleşmesinin bir örneğini iadeli taahhütlü posta aracılığıyla Valilikte (Prefettura) bulunan Göçmenlik için Tek Gişe (Sportello Unico Immigrazione) ofisine göndermelidir.
  • Belgelerin incelenmesinden sonra ilgili kurum başvuruda bulunulan işçi için “Nulla Osta” isimli onay belgesi düzenler.
  • Düzenlenen onay belgesi Türkiye’deki ilgili İtalyan temsilciliğine doğrudan gönderilmektedir.
  • Bu aşamadan sonra, işçi söz konusu İtalyan temsilciliğine başvurarak çalışma amaçlı İtalyan vizesini almalıdır.
  • Uzun süreli vize ile İtalya’ya giriş yapan yabancı işçiler 8 gün içinde kendisine en yakın Emniyet Müdürlüğüne (Questura) giderek oturum izni için gerekli prosedürleri başlatmak zorundadır.
  • Çalışma izni başvuru sahibi ilk olarak posta ofisine giderek “kit” doldurmalı ve oturma izni için başvurusunu tamamlamalıdır.

Kendi İşini Kurmak Suretiyle İtalya Oturum İzni Almak İsteyenler (Lavoro Autonomo) için takip edilmesi gereken prosedür ise farklıdır. Bu tarz başvuru sürecinde ise;

  • Başvuru sahibi İtalya’da aktif hale getireceği şirkete ait ve vize için gerekli olan belgeleri tamamlayarak Türkiye’deki ikametine en yakın İtalya Konsolosluğuna başvurmalıdır.
  • Çalışma iznini (Lavoro Autonomo) alan başvuru sahibi, İtalya’ya giriş yaptığı andan itibaren 8 gün içinde en yakın Emniyet Müdürlüğü (Questura) giderek prosedürleri öğrenmelidir.
  • Daha sonra ikamet bölgesine en yakın posta merkezinde “kit” doldurmalı ve İtalya oturum izni için başvurusunu tamamlamalıdır.

İtalya’da bağımsız olarak kendi iş yerini açarak bağımsız çalışacak kişiler ile bir işletmeye bağlı olarak çalışacak kişilerin hazırlaması gereken belgeler farklılık göstermektedir. Bir şirkete bağlı olarak çalışacak kişiler başvuru esnasında iş kontratını, oturduğu evin kira sözleşmesini ve şirkette yetkili olan kişinin şahsen yazdığı dilekçe İtalya’daki ikamet bölgesindeki iş ve işçi kurumuna verilmelidir. Null Osta isimli belgenin temininden itibaren de 90 gün içinde vize başvurusu gerçekleştirilmelidir, aksi takdirde Null Osta geçerliliğini yitirecektir. Çalışma izni başvuru sahibi İtalya’ya girişinden sonra birçok resmi işlemde talep edilen Codice Fiscale’i (vergi no/vatandaşlık no) de zaman kaybetmeden temin etmelidir. Codice Fiscale için kişi, bağlı bulunduğu bölgedeki Agenzia delle Entrate’a başvuruda bulunmalıdır.  Codice Fiscale başvurusu sırasında kişinin pasaportu yanında bulunmalıdır.

Oturma ve Çalışma İzni Başvurularında İzlenecek Adımlar;

  • Uzun süreli vizesini aldıktan sonra İtalya’ya giriş yapan kişi en geç sekiz gün içinde Permesso di Soggiorno talebinde bulunmalıdır.
  • İtalya’ya en yakın ikamet bölgesine gidilerek sportello Amico’ya, di soggiorno başvurusu yapılmalıdır.
  • Sportello Amico’dan içinde doldurulması gereken başvuru formu temin edilmelidir.
  • Başvuru formu doldurulduktan sonra sportello Amico’dan “ricevuta”isimli çalışma/oturma izni talep belgesi alınmalıdır.
  • Yabancı uyruklu kişi “ricevuta” isimli belgeyi İtalya oturma izni çıkana kadar resmi prosedürlerde ihtiyaç duyabileceği için bu belgeyi saklamalı ve yanında taşımalıdır.
  • Tüm resmi prosedürleri tamamlayan kişi “ricevuta” üzerindeki numarayla İtalya Emniyet Müdürlüğü’nün resmi sitesinden başvuru sonucunu takip edebilmektedir.

İtalya Uzun Süreli Eğitim Amaçlı Oturum İzni

Öğrenci olarak uzun süreli vize almak isteyenler ilk olarak, gerekli belgelerini tamamladıktan sonra Türkiye’de kendisine en yakın ikamet bölgesindeki İtalya Konsolosluğuna öğrenim amaçlı vize başvurusunda bulunabilirler. Öğrenim amaçlı olarak alınan vizeden sonra oturum izni almak için İtalya’ya giriş yapılması sonrasında bazı prosedürlerin takip edilmesi gerekir. Bunlar;

  • 8 gün içinde “Sportello Amico” hizmeti verilen bir “Ufficio Postale”-Posta Ofisi’nden “permesso di soggiorno” kitinin alınması gerekir.
  • İlgili formları doldurulup İtalya’da oturulan yere en yakın posta merkezine başvuru yapılması gerekir.
  • Posta merkezinden temin ettiği randevu kağıdını (ricevuta) alan öğrenci kendisine en yakın Questura’ya teslim etmelidir.
  • Aynı gün Questura’da parmak izi vermeli ve oturum iznini almak için yeni bir randevu tarihi talep etmelidir.
  • Prefettura/Sportello Unico Immigrazione, öğrencilikten dolayı alınan oturma izinlerini çalışma/oturma (lavoro subordinato) izinlerine çevirme yetkisine sahiptir. Bundan dolayı Öğrenim Amaçlı oturma iznini çalışma iznine çevirmek için başvuru sahibi Prefettura/Sportello Unico Immigrazione Ofisi’ne (Göçmenlik için tek gişe) iş sözleşmesi ile birlikte çalışma izni için talep edilen diğer belgeleri eksiksiz olarak tamamlayarak çalışma izni başvurusunda bulunmalıdır.

İtalya Ticari Vizesi

Sınırlı bir süre için İtalya’yı proje, toplantı ve kongre gibi iş faaliyeti amacıyla ziyaret etmek isteyen kişilerin başvurması gereken vize türüdür. İtalya’ya gitmek amacıyla ticari vize talebinde bulunan kişilerin mesleki durumlarına göre hazırlaması gereken evraklar değişmektedir. Burada hazırlanması gereken en önemli evrak ise davetiye yazısıdır. İtalya’ya ticari bir faaliyette bulunmak için seyahat edecek kişilerin İtalya’daki şirketten veya iş organizasyonundan temin etmeleri gereken davetiyenin kabul yazısında organizasyonun kapsamı ve süresi bulunduğu gibi kaşeli olmak durumundadır. Bununla birlikte hazırlanması gereken diğer evraklar için Çilek Vize’nin 0 850 888 70 71 numaralı hattından bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca İtalya ticari vizesi bulunup Schengen bölgesindeki diğer ülkelere seyahat etmek isteyen kişiler ise seyahatlerini İtalya’dan başlatmalı ve vize tarih aralığı içinde ağırlıklı konaklama süresini İtalya’ya ayırmalıdır.  Ziyaret edilecek tüm Schengen ülkelerinin ulaşım ve konaklama rezervasyon detayları da İtalya Konsolosluğu’na ibraz edilmesi gerekmektedir.

İtalya Ticari Vize Başvurusunda Bulunurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İtalya Konsolosluğuna hitaben yazılan, ıslak imzalı ve kaşeli ticari vize talep dilekçesi
  • Temin edilmesi gereken daviye mektubuna ilave olarak davet eden İtalyan şirketinin Visura Camerale (ticaret sicil) belgesi
  • İlk defa İtalya ticari Schengen vizesi başvurusunda bulunanlar çoğunlukta olmak üzere İtalya Konsolosluğunun gerekli gördüğü durumlarda İtalya vizesi başvuru sahibinin mülakata katılması

İtalya Ticari Vizesi Gerekli Belgeler

Başvuruda bulunan kişinin mesleki durumuna göre İtalya Konsolosluğunun talep ettiği belgeler değişmektedir. Gerekli olan evrakların neler olduğu, dikkat edilmesi gerekenler ve başvuru sonucunda ret cevabı almamak adına Çilek Vize’nin deneyimli ekibinden destek almanız faydalı olacaktır. Bunun için www.cilekvize.com internet sitesinden veya 0 850 888 70 71 telefon numarasından iletişime geçebilirsiniz.

İtalya Transit Vizesi

İtalya üzerinden Schengen Bölgesi’ne üye olmayan bir ülkeye seyahat etmek isteyen üçüncü ülke vatandaşlarına yönelik olarak temin edilmesi gereken vize türüdür. Bu durumda olanlar eğer İtalya Havalimanı’ndaki “Schengen harici transit” alanını terk etmeden yolculuğuna devam edecekse, İtalya Transit vizesi başvurusu yapmasına gerek yoktur. Ancak kişi Transit seyahatini gerçekleştirirken İtalya havalimanından ayrılacaksa, Turistik Schengen vizesi ya da İtalya transit vizesi sahibi olmaları gerekmektedir.
İtalya transit vizesi içerik itibariyle yabancı ülke vatandaşının sınırlı bir süre İtalya’yı ziyaret ederek İtalya üzerinden başka bir ülkeye geçme amacını taşımaktadır. Burada esas olan seyahat edilen ülkenin geçerli vizesine sahip olunmasıdır. Bunun için transit vize başvurularında asıl gidilecek ülkeye yönelik seyahatin garanti olduğunu gösterir evrakların olması gereklidir.
5 Nisan 2010 tarihinden itibaren Schengen konvansiyonu ülkelerinden biri tarafından düzenlenmiş ve geçerliliği olan uzun süreli vize sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, diğer Schengen bölgesi üyesi ülkelerin topraklarında serbest dolaşım hakkına sahiptir. Ancak burada havayoluyla seyahat eden T.C. vatandaşlarının Schengen bölgesine ilk girişlerini vize aldıkları Schengen üyesi ülkeden yapmalarına dikkat edildiğinin farkında olmaları gerekmektedir. Aksi halde sonraki seyahatlerde sıkıntı doğacağı gibi para cezası gibi durumlarla da karşılaşılabilmektedir.

İtalya Transit Vizesi Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İtalya vizesi başvurularında sunulacak evraklar son 3 ay içinde alınmış olmalıdır.
  • İtalya Konsolosluğu’na yapılan vize başvurularında konaklama yeri ve seyahat edilecek araca ilişkin belgeler hazırlanmalıdır.
  • Tüm bunlara rağmen daha önce aldığı İtalya vizesi ile sürekli diğer Schengen ülkelerine seyahat eden kişilerin İtalya Konsolosluğu tarafından mülakata çağrılması muhtemeldir.
  • Ret yanıtı almamak adına hazırlanması gereken evrakların eksiksiz ve doğru olması önemlidir. Bunun için Çilek Vize’nin deneyimli ekibinden destek alınabilir.

İtalya Turistik Vizesi

İtalya’yı görmek, kültürünü tanımak gibi amaçlarla yapılan ve 90 günden az olması gereken kısa süreli seyahatlerin tümü için gerekli olan Schengen vizesidir. İtalya konsolosluğu turistik vize başvurularında vizenin süresini kendi belirlemektedir. Schengen vizesine sahip kişi en fazla 180 gün içinde 90 güne kadar Schengen bölgesinde konaklama hakkına sahip olmakla birlikte doğru kullanım oranlarına göre kademe kademe artabilmektedir. Başvuru sahibinin İtalya vizesi süresi; seyahat tarihlerine, ulaşım ve konaklama rezervasyonlarına, mesleki durumuna göre tamamen İtalyan Konsolosluğunun inisiyatifine bağlı olarak belirlenir.
Schengen bölgesi içinde yer alan İtalya turistik vizesiyle diğer Schengen ülkelerine de seyahat etmek mümkündür. Bir veya birden fazla Schengen ülkesini ziyaret etme planı olan kişi, eğer vizesini İtalya üzerinden aldıysa Schengen ülke girişini İtalya üzerinden yapmalı ve tüm seyahati boyunca vize aldığı ülkede daha uzun süre kalmalıdır. Bununla birlikte diğer Schengen ülkelerine gidilecekse bu ülkelerin adları ve konaklama bilgileri de başvuru dosyasına eklenmelidir. Hatta önceden alınmış Schengen veya Schengen dışı tüm yurt dışı vizeleri de İtalyan Konsolosluğuna ibraz edilmesi sürece olumlu katkı sağlayacaktır.  Başvuru dosyasında bulunan evraklarda çelişkili ifadelere yer verilmemesi gereken başvurularda vizenin olumlu olmasını sağlayacak diğer bilgiler noktasında Çilek Vize’nin deneyimli sizlere katkı sağlayacaktır.
İtalya vize başvuru formu hazırlanması esnasında beyan edilen bilgiler Schengen anlaşması gereği VIS veri tabanına kaydedilmekte ve 5 yıl süre ile biyometrik veriler bu veri tabanında saklanmaktadır. Ayrıca 25 Eylül 2014 tarihinden sonra Schengen bölgesine giriş yapmış kişiler, İtalya vizesi parmak izi prosedüründen, daha önce vermiş olduğu parmak izinin geçerliliğini teyit etmesi koşuluyla, muaftırlar.

İtalya Schengen Vizesi İçin Gerekli Belgeler

Başvuruda bulunan kişinin mesleki durumuna göre İtalya Konsolosluğunun talep ettiği belgeler değişmektedir. Gerekli olan evrakların neler olduğu, dikkat edilmesi gerekenler ve başvuru sonucunda ret cevabı almamak adına Çilek Vize’nin deneyimli ekibinden destek almanız faydalı olacaktır. Bunun için www.cilekvize.com internet sitesinden veya 0 850 888 70 71 telefon numarasından iletişime geçebilirsiniz.

İtalya Eğitim Vizesi

İtalya eğitim vizesi almak isteyen öğrenciler, İtalya Konsolosluğuna mutlaka müracaat etmelidir. İtalya öğrenci vizesinin olumlu sonuçlanması için öncelikle İtalya’daki bir eğitim kurumundan kabul mektubu alınması gereklidir. Bir AB üyesi olan İtalya’da vize almak isteyenlerin karşısına Schengen vizesine yönelik başvuru prosedürler çıkmaktadır. Bu prosedürler kapsamında belirlenen başvuru evrakları doğru ve tam bir şekilde teslim edildiği taktirde İtalya Konsolosluğu tarafından vizeniz daha kolay ve olumlu bir şekilde sonuçlanmaktadır.

İtalya Eğitim Vizesi Başvurusunda İstenen Belgeler

İtalya’da eğitim almak için kısa ve uzun süreli öğrenci vizesi başvurularında ayrı ayrı evrakların hazırlanması gerekmektedir. İtalya eğitim vizesi başvuru formu, pasaport, fotoğraf ve kimlik bilgilerini içeren birçok evrağın eksiksiz ve doğru bilgilerle hazırlanması gerekmektedir. İtalya eğitim vize başvurusunun olumlu sonuçlanması adına 0 850 888 70 71 numaralı telefondan Çilek Vize ile iletişime geçip deneyimli danışmanlarından gerekli evrakların hazırlanması sürecinde destek alabilirisiniz.

İtalya Öğrenci Vizesi Türleri Nelerdir?

Eğer Avrupa Birliği üyesi olan bir ülkede öğrenciyseniz İtalya öğrenci vizesi alınmasına gerek yoktur. İtalya’da eğitim almak isteyen AB öğrencisinin İtalya’ya girmesi için kimlik belgesi yeterlidir. Avrupa Birliği ülkeleri dışından gelen öğrenciler içinse 2 tane vize kategorisi bulunmaktadır. Bu vize türleri;

  • İtalya C Tipi Vizesi:

Kısa dönem vize tipi olan İtalya C Tipi Vizesi, Schengen vizesidir. 90 günün altında bir eğitim ya da kurs programına kayıt olan öğrenciler tarafından alınan C Tipi vize ile İtalya’nın üniversite ve dil okullarında eğitim görme hakkı tanınmaktadır.

  • İtalya D Tipi Vizesi:

İtalya’da 3 ay ve daha fazla eğitim alacak olan kişilerin, alması gereken vize İtalya D Tipi Vize türüdür. Ulusal Eğitim vize olarak da bilinen İtalya öğrenci vizesi, genel olarak lisans, lisansüstü ve Erasmus yapacak öğrencilerin aldığı vize türüdür. Bu vizeyi alan öğrenciler, İtalya’da giriş yaptığı andan itibaren 8 gün içerisinde ”permessodisoggiorno” yani yerel postaneye giderek ikamet kartı doldurmalıdır.

İtalya Öğrenci Vizesi Ne Kadar Sürede Çıkar?

İtalya öğrenci vizesi için ilk olarak başvuru işlemleri tamamlanmalıdır. Evraklar sorunsuz ve tam olarak teslim edildiği zaman 5 gün içerisinde işlemler tamamlanmaktadır. Ancak bazı durumlarda bu süre 2 haftayı bulmaktadır. Öğrenciler İtalya’ya gelmeye karar verdikten sonra en az 3 ay önce başvuruya başlamalıdır.

  • null
    0 850 888 70 71 – 0 224 532 24 71
  • null
    Merkez/Bursa
    Şube 1: Santender /İspanya
    Şube 1: Kıbrıs/ Gazimağusa